Mesajul tinerilor romani din diaspora dupa alegerile de duminica: „Victorie pentru democratie, victorie pentru Romania!”

Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) isi exprima admiratia, respectul si mandria fata de toti cetatenii romani din intreaga lume care au votat in cadrul alegerilor prezidentiale din acest an intr-un numar impresionant si au demonstrat fara echivoc tarii si lumii intregi ca Romania are sansa unui viitor mai bun.

 „Indiferent de optiunile personale si de rezultatul votarii, data de 16 noiembrie 2014 intra in istorie ca o mare victorie pentru democratie si pentru Romania. Am demonstrat impreuna ca cine voteaza conteaza, iar puterea adevarata ramane in mainile cetatenilor romani din tara si din diaspora. Este mesajul nostru apasat pentru intreaga clasa politica, la 25 de ani de la Revolutia din 1989. Pastram speranta ca aceste semnale au fost pe deplin intelese si promitem sa monitorizam cu maxima atentie si responsabilitate indeplinirea angajamentelor formulate de mediul politic. Un viitor mai bun pentru Romania depinde de fiecare dintre noi,” a declarat Sebastian Burduja, Presedintele Fundatiei C.A.E.S.A.R.

 LSRS si C.A.E.S.A.R. transmit pe aceasta cale recunostinta sincera pentru efortul extraordinar depus de sutele de voluntari ai Ligii care au participat in decursul intregii zile de 16 noiembrie, prin mijloace proprii si cu un real spirit civic, la o mai buna desfasurare a procesului electoral peste tot in lume. Acestia au distribuit ghiduri cu drepturile alegatorilor si formulare pe proprie raspundere; au asigurat accesul rapid si eficient la cabinele de vot; au oferit informatii si au participat ca observatori din partea societatii civile in sectiile de votare; au raportat nereguli si au trimis sesizari despre situatia din diaspora in timp real; au contribuit la asigurarea unor conditii de minim confort pentru mii de romani care au asteptat ore in sir la coada si au militat continuu pentru respectarea dreptului constitutional la vot al tuturor cetatenilor romani, indiferent de optiunea politica a fiecaruia.

„Am primit in ultimele 24 de ore nenumarate scrisori de multumire pentru efortul depus de voluntarii nostri pe parcusul zilelor de 2 si 16 noiembrie. Ne inclinam in fata devotamentului lor si a milioanelor de romani fata de Romania si fata de valorile autentice ale unei democratii. In aceste momente de euforie generala, datorata dovezii clare ca viitorul tarii este in mainile cetatenilor, este important sa reamintim, ca intotdeauna, ca Liga este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta. Campania C.A.E.S.A.R. de mobilizare la vot „Cine voteaza conteaza!” a ajuns la peste 1 milion de cetateni – un semnal cum nu se poate de clar ca actiunea civica este de importanta fundamentala intr-un stat democratic. In ciuda incercarilor de politizare a unor teme fundamental civice din partea clasei politice, avem convingerea ca principiul corectitudinii si respectul fata de lege vor prima intotdeauna”, a declarat Dan Nechita, Presedintele LSRS.

Indiferent de rezultatul alegerilor, am constatat cu profunda tristete ca situatia din primul tur de scrutin nu s-a schimbat in mod substantial in cel de-al doilea tur, mii de romani neputand sa isi exercite dreptul constitutional la vot. Petitia Fundatiei C.A.E.S.A.R. si LSRS, care a solicitat din timp tuturor autoritatilor abilitate cresterea de urgenta a numarului de sectii de votare in strainatate in conformitate cu datele empirice si pe baza unor estimari realiste cu privire la prezenta la vot, a fost depusa la sediul Ministerul Afacerilor Externe in data de 10 noiembrie 2014. Aceasta petitie, semnata de peste 4.500 de cetateni romani din intreaga lume, a ramas fara raspuns pana in ziua de azi. Legea nu inceteaza sa se aplice odata cu incheierea campaniei electorale. Cerem identificarea si sanctionarea tuturor celor responsabili pentru „impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege” (Codul Penal, Art. 385, alin. 1). Totodata, condamnam ferm orice incercari de a diviza cetatenii Romaniei din tara si din diaspora, reamintind ca „Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai” si ca „Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai” (Art. 4 din Constitutia Romaniei).

Totodata, C.A.E.S.A.R. si LSRS solicita Parlamentului Romaniei si tuturor factorilor de decizie din societatea romaneasca punerea in dezbatere publica si adoptarea de urgenta a unei legi care sa permita votul electronic sau prin corespondenta si care sa garanteze cetatenilor romani de peste hotare ca la urmatoarele alegeri nu vor mai fi umiliti, asa cum s-a intamplat in zilele si saptamanile care au trecut. Romania are peste 3 milioane de cetateni in diaspora. Asa cum au demonstrat-o pe 2 si 16 noiembrie, acestor cetateni le pasa de viitorul Romaniei de oriunde s-ar afla. Daca factorii de decizie nu iau masurile care se impun, Fundatia C.A.E.S.A.R. va initia in cel mai scurt timp o initiativa cetateneasca la nivel national pentru introducerea in Parlament a votului electronic sau prin corespondenta, avand convingerea ca intr-o democratie puternica mediul politic trebuie sa asculte vocea cetatenilor.

Liga Studentilor Romani din Strainatate si Fundatia C.A.E.S.A.R. isi reinnoiesc angajamentul de a reprezenta interesele si de a apara drepturile membrilor din intreaga lume si de a milita cu obiectivitate si corectitudine pentru consolidarea democratica si dezvoltarea economica a Romaniei. Ca si pana acum, toti factorii de decizie carora le pasa de viitorul tarii noastre si al tuturor cetatenilor ei vor gasi in noi un partener solid de dialog si actiune.

 

CONTACT

Alexandra Sasu, Vicepresedinte Comunicare LSRS

+40 726 339 256

alexandra.sasu[at]de.lsrs.ro

Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R.) este un laborator de idei ce reuneste specialisti romani din tara si din strainatate, cu pregatire academica la nivel inalt si rezultate remarcabile in domeniul lor de activitate. Scopul C.A.E.S.A.R. este sa coaguleze comunitatea expertilor romani intr-un proiect comun si de lunga durata, care vizeaza dezvoltarea sustenabila a Romaniei. C.A.E.S.A.R. este un spațiu de afirmare si recunoastere pentru specialistii români din țara și de peste hotare, o platforma de cunoastere in domenii prioritare pentru viitorul Romaniei si un cadru de actiune civica la nivel local si national.

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune. LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara. Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei. LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.