Mihnea Motoc este propus pentru a prelua funcţia de ministru al afacerilor externe

Mihnea Motoc este propunerea premierului Victor Ponta pentru a prelua funcţia de ministru al Afacerilor Externe. El are 48 de ani, este diplomat de carieră, în prezent – reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, după ce în trecut a fost şi Ambasadorul ţării la Organizaţia Naţiunilor Unite. Propunerea va fi trimisă astăzi la Preşedinţie, a anunţat prim ministrul la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Victor Ponta aprecia în debutul şedinţei de guvern modul în care Teodor Meleşcanu a încercat să gestioneze cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în diaspora în scurtul timp pe care l-a avut la dispoziţie. Totodată a apreciat că legea alegerilor în forma ei actuală nu mai corespunde realităţii şi situaţia românilor prezenţi în străinătate. Ca urmare a depunerii demisiei lui Teodor Meleşcanu şi sfăduindu-se cu acesta, spunea premierul, a făcut şi noua propunere pentru Ministerul de Externe în persoana lui Mihnea Motoc. Tot astăzi, premierul va înainta preşedintelui Traian Băsescu şi propunerea sa pentru Ministerul Culturii, însă nu a dezvăluit şi numele celui care va ocupa acest portofoliu.

De asemenea, premierul le-a cerut astăzi miniştrilor să discute cu finanţele în vederea realizării bugetului pentru 2015, buget care va fi discutat ulterior în coaliţie şi în guvern şi apoi trimis parlamentului. Proiectul urmând să fie gata până la sfârşitul lunii noiembrie, când se anunţă şi sosirea la Bucureşti a experţilor principalilor instituţii financiare internaţionale. Pe de altă parte, Victor Ponta le-a cerut celor doi vicepremieri să ia toate măsurile pentru a preîntâmpina eventualele situaţii neplăcute care ar putea fi generate de vremea rea.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 noiembrie