„Un american la Paris”, partitura lui Gershwin în concertul-eveniment dedicat memoriei lui RICHARD OSCHANITZKY

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein – o partitură inconfundabilă şi plină de farmec cum este Un american la Paris şi o formulă de sărbătoare cu două ansambluri reunite simultan pe scena Sălii Radio – ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO – sunt reperele ce definesc un concert-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuţi muzicieni de jazz din România: RICHARD OSCHANITZKY.

 

Vineri, 21 noiembrie (19.00), cele două ansambluri vor fi dirijate de fratele artistului, PETER OSCHANITZKY. În perioada 1975-1983, acesta a fost dirijor al Operei din Timişoara, între 1983-1991 a fost dirijor al Filarmonicii Banatul, iar în perioada 1991-1993 a ocupat poziţia de director artistic şi dirijor al Operei din Timişoara. Începând din anul 1993, Peter Oschanitzky îşi desfăşoară activitatea în cadrul Operei din Osijek (Croaţia), dirijând numeroase spectacole de operă. A realizat turnee în Italia, Olanda, Germania, Elveţia, Republica Moldova, Slovacia, Iugoslavia etc., iar în ţară a colaborat cu toate instituţiile de profil.

 

Veţi avea ocazia de a vă bucura de o seară muzicală cu totul specială, concepută ca un omagiu adus lui Richard Oschanitzky (1939-1979), compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, care ar fi împlinit vârsta de 75 de ani. O activitate artistică foarte diversă şi intensă este cuprinsă în doar două decenii din viaţa artistului (1959-1979). A semnat sute de aranjamente şi orchestraţii pentru casa de discuri „Electrecord”, pentru emisiuni de radio sau de televiziune, pentru spectacole de teatru, a compus muzică originală pentru filme de animaţie şi filme artistice, a susţinut sute de recitaluri şi concerte de jazz în România, Germania, etc.

 

Un alt invitat special al serii este şi pianistul HORIA MAXIM. Muzician cu o prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte, acesta abordează un repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (Ion Bogdan Ştefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano, Mario Caroli etc.). Este membru fondator Maxim Quartet, formulă de cvartet constituită în anul 2011.

Pe lângă evenimentele din România, a susţinut recitaluri camerale pe scene din Germania, Franţa, Italia, Austria, Israel, Japonia. A participat în ultimii ani la festivaluri naţionale şi internaţionale, cele mai importante dintre acestea fiind „Europäische Wochen Festspiele“ (Passau, Germania), Festivalul Internaţional „George Enescu“ (România), „The Israel Festival”, „Nuova Consonanza“ (Roma, Italia) etc. A înregistrat partituri celebre pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola – 2007).

 

Programul va cuprinde o compoziţie a celui omagiat, alături de o partitură a lui Bernstein şi celebra lucrare Un american la Paris, semnată de Gershwin.

Variaţiunile 71 semnate de Richard Oschanitzky sunt rezultatul aprecierii sale în calitate de aranjor, orchestrator şi dirijor la Festivalul Internaţional “Cerbul de Aur” (1968), când reprezentanţii Radioteleviziunii din Berlin i-au comandat o lucrare într-un gen muzical la alegere. Artistul atras de genul jazz-ului a compus Dublul Concert pentru pian, saxofon tenor, orchestră simfonică şi big band, lucrare ce a fost atât de apreciată încât compozitorului i s-a mai cerut o partitură, cea de-a doua creaţie fiind chiar suita de variaţiuni.

Seara se va deschide cu Uvertura operei Candide, semnată de dirijorul, compozitorul şi pianistul american Leonard Bernstein, care a condus mulţi ani Filarmonica din New York şi a devenit celebru mai ales prin emisiunile televizate în care explica publicului larg cum trebuie înţeleasă muzica simfonică. Celebra lucrare Un american la Paris compusă de Gershwin va încheia magistral concertul, poemul simfonic evocând impresiile artistului din perioada petrecută în capitala franceză în ’anii 20.

 

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. 

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

 Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.