2014. november 19

Mihnea Motoc és Hegedüs Csilla szerdán leteszik a hivatali esküt

Szerdán, a Cotroceni palotában teszi le a hivatali esküt az új külügy- és kultúrális miniszter, nevezetesen Mihnea Motoc, Románia EU melletti állandó képviselője, és Hegedüs Csilla kultúrális államtitkár, azt követően, hogy Traian Băsescu államfő aláirta Victor Ponta miniszterelnök ezirányú javaslatait. Mihnea Motoc a külügyi tárca éléről kedden lemondott Tedor Meleşcanu helyébe lép. Teodor Meleşcanut mintegy egy héttel korábban nevezték ki a külügyminiszteri tisztségbe, de kedden benyújtotta lemondását, mivel az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában nem sikerült úgy megszerveznie a külföldi szavazókörök munkáját, hogy minden szavazni óhajtó román állampolgár leadhassa voksát. Elődje, Titus Corlăţean az elnökválasztás november 2-ai első fordulójában történt szabálytalanságok nyomán mondott le november 10-én. Hegedüs Csilla a kutúrális tárca mellett átveszi a miniszterelnök-helyettesi funkciót is, amelyet korábban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke töltötte be, aki ez év júliusában mondott le. Azóta a kultúrális minisztériumot ideiglenesen Victor Ponta kormányfő vezette. A hivatali eskütételek ceremóniáján Victor Ponta miniszterelnök nem vesz részt, mivel keddig szabadságon van és ez idő alatt helyette a feladatokat Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes végzi. Gab(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Megnyitotta kapuit Bukarestben a 21. Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár

November 19-én megnyitotta kapuit a 21. Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár a bukaresti Romexpo kiállitási komplexum központi pavilonjában. A könyvvásárt a Román Közszolgálati Rádiótársaság szervezte és, amint Oltea Şerban Pârâu, a Média Kultúrális Központjának igazgatója elmondta, ez alkalommal rekordszámú, azaz 750 kultúrális eseményre kerül sor. Ovidiu Miculescu, a Román Rádió elnök-vezérigazgatója e nagyszabású kultúrális esemény fontosságára hivta fel a figyelmet. „Az egyedüli média vagyunk még Európa szintjén is, amely ilyen nagyszabású kulturális és nevelő jellegű rendezvényt szervez, amelyet egyre nagyobb számú közönség tekint meg”, hangsúlyozta Ovidiu Miculescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Több külföldi állampolgárt utasitottak ki Moldova Köztársaságból

Több orosz és ukrán állampolgárt utasitottak ki Moldova Köztársaságból, akiket azzal gyanusitottak, hogy destabilizáló akciót készitettek elő a november 30-ai parlamenti választások előtt. A kisinyóvi Főügyészseg és Hirszerző Szolgálat a múlt héten számos házkutatást végeztek több, szélsőséges cselekedetekkel gyanusitott személyek lakásán. A házkutatás során nagy mennyiségű kézpénzt – többnyire külföldi valutát – koboztak el, amelynek eredetét a gyanusitottak nem tudták igazolni. Az illető külföldi állampolgárokat nem kivános személyeknek nyilvánitották és kiutasitották Moldova Köztársaság területéről, közölte a kisinyóvi Főügyészség, nem szolgálva egyéb részlettel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

A természeti katasztrófák  a jövőben már könnyebben előrejelezhetőek

Románia, Magyarország, Szlovákia és Ukrajna a természeti katasztrófákra figyelmeztető és monitorizáló rendszert dolgozott ki. E nemzetközi monitorizáló projekt gyakorlatba ültetése nyomán Romániában gyorsan és könnyebben előrejelezhetőek a természeti katasztrófák. E rendszert, amely Romániában néhány héten belül lesz működőképes, összekapocsolják a magyarországi, szlovákiai és ukrajnai hasonló rendszerekkel. A projekt fő célja a reális időben monitorizálható és figyelmeztető mechanizmus létrehozása a természeti katasztrófák okozta kockázatok és károk csökkentése érdekében, Románia, Magyarország, Szlovákia és Ukrajna határain átivelő övezeteiben. A Nagybányai Egyetemi Központ szakemberei e rendszert már összekapcsolták, GPS révén, egy permanens meteorológiai állomással. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 11-19)

Andrei Demeny