Frank-Walter Steinmeier: „Uniunea Europeană, dispusă să dea o mână de ajutor Ucrainei”

Aflat marţi într-o vizită la Kiev, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că: „Uniunea Europeană este dispusă să dea o mână de ajutor Ucrainei în desfăşurarea reformelor economice şi politice”. Declaraţia ministrului german a fost făcut după o întrevedere cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. „Unul dintre instrumentele acestui sprijin ar putea fi Conferinţa internaţională consacrată problemelor din Ucraina”, amai spus ministrul german.

Potrivit Agenţiei de presă INTERFAX, şeful diplomaţiei germane, a menţionat că, în ultimele luni, tensiunile din estul Ucrainei s-au înteţit, dar, totodată, acesta şi-a exprimat speranţa că autorităţile de la Kiev vor reuşi să menţină integritatea şi suveranitatea ţării. În opinia ministrului german, pentru reglementarea crizei, este necesară stricta respectare a Protocolului de la Minsk, care prevede în mod special instituirea regimului de încetare a focului. Acordurile semnate la Minsk nu sunt perfecte, dar reprezintă o bază de la care se poate pleca, iar aceste acorduri trebuie respectate”, a declarat politicianul german citat de AFP.

Ministrul german de externe a efectuat marţi o vizită la Kiev, după care a plecat la Moscova, unde a purtat o rundă de convorbiri cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Potrivit declaraţiilor diplomatului german, „această vizită va clarifica dacă convorbirile purtate de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin, la summitul G20 din oraşul australian Brisbane, au reuşit să creeze atmosfera necesară pentru o activitate mult mai clară, în ceea ce periveşte realizarea acordurilor de la Minsk”.

www.rosbalt.ru – 18 noiembrie