BREVIAR ECONOMIC – 20 noiembrie 2014 – selecţiuni

de Victor Ionescu
de Victor Ionescu

România va începe încă din acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada 2014 – 2020,  a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Fondurile europene structurale şi de investiţii sunt principalul instrument de combatere a efectelor crizei economice şi de menţinere a creşterii sustenabile în Europa.
Având în vedere constrângerile bugetare, trebuie luate măsuri urgente pentru a începe, cât mai repede, implementarea fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020. Rămâne ca răspunsurile Comisiei Europene pe marginea programelor operaţionale avansate de România să vină cât mai rapid.

România a înregistrat cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană în septembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, arată Eurostat.     La nivelul Uniunii Europene, lucrările de construcţii au scăzut în septembrie cu 0,9%, iar în zona euro s-a înregistrat un declin de 1,8%.
În rândul statelor membre, lucrările de construcţii au înregistrat cel mai semnificativ avans în România (7,9%), Cehia (2,7%) şi Bulgaria (2,4%), iar cele mai mari scăderi au fost raportate în Slovenia (minus 8,6%), Italia (minus 5,4%) şi Suedia (minus 3,2%).

Bulgaria a propus României să facă export comun pe pieţe din afara UE. Companii din Bulgaria şi România să iasă pe pieţe din afara Uniunii Europene prin export comun de alimente, utilaje şi maşini, electronice şi textile, a propus ministrul bulgar al economiei, Bojidar Lukarski.
„Principala piedică care stă în calea prezenţei mărfurilor şi serviciilor bulgare pe pieţe precum Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Îndepărtat şi China, de exemplu, este imposibilitatea de a satisface integral cererea. Un efort comun cu România ar face acest lucru posibil”, a spus el.

Firma spaniolă CAF va furniza Metrorex încă opt trenuri de metrou .Acestea se adaugă celor 16 prevăzute în contractul iniţial din septembrie 2011 şi care deja se află în exploatare comercială. Valoarea totală a celor opt noi trenuri este de 47 milioane euro şi va fi finanţată din fonduri de la Banca Europeană de Investiţii.
Noile trenuri vor fi similare celor deja furnizate, fiind compuse din câte şase vagoane cu structură din oţel inoxidabil. Ele au o capacitate de 1.200 pasageri, distribuită pe o lungime de 114 metri.

Singapore este din nou cel mai bun loc din lume pentru a face afaceri, datorită economiei sale „eficiente şi deschise”, arată un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU). Potrivit studiului  care a analizat 82 de ţări, micul stat asiatic a fost pe primul loc în ultimii şapte ani. Clasamentul se bazează pe atractivitatea mediului de afaceri al ţării, utilizând criterii cum ar fi climatul politic, deschiderea către investiţiile străine, taxele, piaţa forţei de muncă şi infrastructura.
Alte state incluse în topul celor mai bune locuri din lume pentru a face afaceri sunt: Elveţia, Australia, Hong Kong şi Suedia.
Cu excepţia Suediei, statele din Uniunea Europeană sunt mai jos în clasamentul celor mai bune locuri din lume pentru a face afaceri, arată raportul EIU. Totuşi, Danemarca şi Finlanda ocupă locurile 8 şi 10, deoarece continuă să furnizeze un mediu stabil pentru a face afaceri. Marea Britanie a urcat o poziţie în clasament, ajungând pe locul 21, înaintea Malaieziei, Austriei şi Franţei.
Statele BRIC (China, Brazilia, Rusia, India), deşi atractive datorită mărimii lor, se află la coada clasamentului EIU, deoarece sunt locuri dificile pentru a face afaceri. Anul acesta, China este pe locul 50, iar Rusia pe 64.
Şi în clasamentul „Doing Business 2015”, publicat luna trecută de Banca Mondială, din cele 189 de ţări analizate, Singapore ocupă prima poziţie în rândul statelor unde este cel mai uşor să faci afaceri, urmat de Noua Zeelandă şi Hong Kong.

Bulevardul Fifth Avenue din New York a redevenit cea mai scumpă arteră comercială din lume, devansând Causeway Bay, din Hong Kong, iar bulevardul Champs Elysées din Paris rămâne pe locul al treilea, potrivit studiului anual realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.
Hong Kong luase locul New York-ului în fruntea clasamentului acum doi ani. Totuşi, de un an, valoarea locativă a bunurilor situate pe această arteră a scăzut cu 6,8%, în timp ce valoarea celor de pe Fifth Avenue a crescut cu 13,3%, ajungând la 29.822 euro/m2.
În SUA, unde redresarea economiei şi vigoarea turismului au susţinut cererea de spaţii comerciale în mai multe oraşe, valorile locative au crescut cu 10,6% în acest an, notează Cushman & Wakefield.
În schimb, Causeway Bay a înregistrat o scădere a cheltuielilor turiştilor, ilustrând impactul pe care măsurile anticorupţie adoptate de autorităţile chineze îl au asupra industriei luxului.
Champs Elysées ocupă poziţia a treia, cu 13.255 euro/m2. Aceasta este cea mai scumpă arteră comercială din Europa, devansând New Bond Street din Londra, chiar dacă valorile locative, după creşteri-record în 2012 şi 2013, sunt în acest an stabile.

***

Grupul chinez Xiaomi va investi 300 milioane de dolari în iQiyi, cea mai mare platformă de conţinut video online din China, unde există 600 de milioane de utilizatori de Internet. Este cea mai mare investiţie de până acum a Xiaomi, care a devenit al treilea mare producător de smartphone-uri din China.
iQiyi este deţinută de Baidu, operatorul celui mai utilizat motor de căutare din China.
La începutul aceste luni, Xiaomi a anunţat că va investi un miliard de dolari în conţinut video online, pentru a sprijini vânzările serviciului său Mi Box. De asemenea, Baidu îşi va majora participaţia deţinută la iQiyi, care colaborează cu studiourile de la Hollywood pentru a produce filme. Platforma a achiziţionat drepturile de distribuţie a peste 1.000 de filme din SUA.
Analiştii estimează că veniturile din publicitatea realizată prin intermediul videoclipurilor de pe internet în China vor ajunge la 2,6 miliarde de dolari în 2014, de la 221 de milioane de dolari în 2009.

Mexicanul Carlos Slim, al doilea în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei, a devenit socio cu numărul 15.000 al clubului spaniol de fotbal Real Oviedo, lideră a grupei I a diviziei secunde, în care este, de asemenea, principalul acţionar. Cu cei 15.000 de abonaţi (socios) ai săi, Real Oviedo  se află în fruntea registrului cu cei mai mulţi abonaţi din ultimele 12 sezoane.
Magnatul mexican a investit în gruparea spaniolă, cu 2 ani în urmă, 2 milioane de euro, contribuind la salvarea echipei. Carlos Slim a devenit principalul acţionar, preluând din fonduri personale 34 % din capitalul clubului.
Potrivit ultimului clasament publicat de revista Forbes, Slim este, după Bill Gates, a doua persoană ca bogăţie din lume, cu o avere cifrată la 72 miliarde dolari.

Documente personale, scrisori şi cărţi poştale care au aparţinut tenorului italian Enrico Caruso, au fost vândute la o licitaţie organizată la Londra pentru suma de 182.500 de lire sterline (227.213 de euro). Casa de licitaţii Christie’s
a comunicat că suma obţinută în urma vânzării a fost însă sub aşteptări, ea solicitând 250.000 de lire sterline.
Enrico Caruso şi-a lăsat moştenire arhivele, cu puţin timp înainte de moarte, unuia dintre prietenii săi din Boston, Antonino Perrone. Ulterior, documentele au ajuns în posesia celui care le-a scos la licitaţie, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.