Vicepreşedintele american Joe Biden va încerca să obţină o mai mare implicare a Turciei în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic

Vicepreşedintele american s-a deplasat în Turcia, unde va încerca să obţină o mai mare implicare a acesteia în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Aceasta este de câteva luni ţinta unei campanii aeriene coordonate de Statele Unite, ceea ce nu a împiedicat-o, însă, să lanseze o nouă ofensivă într-un oraş cheie din Irak.
Joe Biden va discuta cu premierul Ahmet Davutoğlu şi preşedintele Recep Tayyip Erdoğan despre eforturile făcute de Turcia pentru a stopa fluxul de jihadişti către Siria. Ankara a fost acuzată că ar fi permis tranzitarea teritoriului său de mii de persoane, care, odată ajunse în Siria şi în Irak, s-au alăturat Statului Islamic, şi că ar fi făcut prea puţine pentru a opri traficul de arme şi de petrol, din care se finanţează jihadiştii. La rândul său, Turcia este nemulţumită de faptul că Occidentul nu vrea să discute despre schimbarea de regim la Damasc şi şi-ar dori ca aliaţii să accepte, cel puţin, impunerea unor zone de restricţie aeriană, care să nu le mai permită forţelor guvernamentale să folosească aviaţia împotriva rebelilor. Ankara este unul dintre cei mai vocali susţinători ai opoziţiei siriene şi insistă ca regimul lui Bashar al-Assad să fie îndepărtat de la putere. Campania aeriană coordoantă de Statele Unite, care a continuat şi ieri cu lovirea a 30 de ţinte, a vizat până acum doar poziţii ale Statului Islamic din Irak şi din Siria şi, de asemenea şi ale Frontului al-Nusra şi grupării Khorasan, afliate reţelei Al Qaeda. Între timp, Statul Islamic a lansat o nouă ofensivă în oraşul irakian Ramadi, fost centru al insurecţiei antiamericane şi capitală a provinciei Al-Anbar, din vestul ţării. France Presse precizează că Al-Anbar, care este cea mai mare provincie irakiană şi are graniţă cu Siria, Iordania şi Arabia Saudită, este controlată aproape în totalitate de jihadişti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 noiembrie