2014, november 24

Pénteken véglegesitik a jövő évi költségvetés-tervezetet

Pénteken véglegesitik a jövő évi költségvetés-tervezetet, közölte a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter Darius Vâlcov, aki egyben megjegyezte, hogy a tervezetet a jövő héten megvitatják az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank képviselőivel is, és valószinüleg december 10-én jóváhagyás végett a parlament elé terjesztik. Mint Darius Vâlcov hozzáfűzte, a költségvetés-tervezet nem irányoz elő dij-és adóemelést, és a prioritást az európai alapokból megvalósitandó beruházások képezik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.24)

Kedden ül össze utoljára a Legfelsőbb Védelmi Tanács, Traian Băsescu államfő vezetése alatt

Kedden ül össze utoljára a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) Traian Băsescu államfő vezetése alatt, akinek nemsokára lejár államelnöki mandátuma.Az ülés napirendjét egyelőre nem közölték. Megemlitjük, hogy a múlt héten Traian Băsescu jóváhagyta mintegy 450 román katona afganisztáni műveletekben való részvételét, akik csatlakoznak azon 200 román katonához, akiknek afganisztáni kihelyezéséről már korábban döntöttek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Bogdan Aurescu külügyi államtitkárt nevezik ki a külügyi tárca élére

Bogdan Aurescu külügyi államtitkárt nevezik ki a külügyi tárca élére. Traian Băsescu elfogadta a Victor Ponta miniszterelnök által tett újabb javaslatot és aláirta Bogdan Aurescu külügyminiszteri tisztéségbe való kinevezésére hivatott rendeletet. Bogdan Aurescu és az új művelődésügyi miniszter, Hegedüs Csilla, hétfő este teszik le a hivatali esküt a Cotroceni palotába. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Traian Băsescu államfő aláirta a rendeletet Alina Bica felmentésére a DIICOT főügyészi tisztségéből

Traian Băsescu államfő hétfőn aláirta a rendeletet Alina Bica felmentésére a Szervezett bűnözés és Terrorizmus elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészi tisztségéből, közölte az Elnöki Hivatal. Alina Bica még szombaton lemondott a DIICOT éléről.Bica ellen az a gyanú, hogy az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP) restitúciós bizottságának tagjaként anyagi ellenszolgáltatás fejében annak érdekében ügyködött, hogy a testület törvénytelenül ítéljen meg kárpótlást egy bukaresti telekért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.24)

Az RMDSZ vezetősége a héten megvizsgálja az elnökválasztás eredményét

Az RMDSZ vezetősége a héten megviszgálja az elnökválasztás eredményét és kijelöli a következő időszakra érvényes stratégiát, közölte Kelemen Hunor, e politikai alakulat elnöke, aki egyben megjegyezte, hogy mostanig nem került sor olyan megbeszélésre, amelyen a Nemzeti Liberális Párttal való esetleges szövetségre lépést javasolták volna, és pillanatnyilag nem merül fel a Szövetség kormányból való kilépése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.24)

Az étkezési jegyek elektrónikus formában is kibocsáthatóak

A pénzügyminisztérium hivatalos honlapján közölt jogszabály-tervezet értelmében az alkalmazók elektrónikus formában is szolgáltathatják az étkezési jegyeket.A tervezet szerint az alkalmazók a szakszervezetek képviselőivel együtt megállapitják az étkezési jegyek kibocsátásának módszerét, azaz kártya vagy papír alapú utalvány formájában.Az elektrónikus portfóliót az étkezési jegyek nominális értékével megegyező összeggel töltik fel, amely készpénzfelvételre nem alkalamas, csak kimondottan élelmiszertermékek vásárlására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.24)

A képviselőház kedden vitatja meg a diaszpórai szavazás megszervezésében felmerült problémákat

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kérésére a képviselőház a keddi plénumon vitatja meg a nemrégi elnökválasztás során a külföldön élő románok szavazási lehetőségével kapcsolatosan felmerült problémákat.Marcel Ciolacu képviselőházi titkár hétfőn bejelentette,  Victor Ponta miniszterelnök megerősitette, hogy részt vesz ezen a vitán. A liberális parlamenti tagok a múlt héten magyarázatot kértek a kormányfőtől és a külügyminisztertől a külföldi szavazókörökben a szavazati jog gyakorlásában tapasztalt problémák kapcsán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

A szenátusi ülés kezdetén egyperc csenddel adóztak a Szeben megyei légiszerencsétlenségben életüket vesztett áldozatok emlékére

A szenátusi ülés kezdetén egyperc csenddel adóztak a Szeben megyei légiszerencsétlenségben életüket vesztett áldozatok emlékére. A balesetben elhúnyt nyolc katonára emlékeztek valamennyi hazai és külföldi katonai egységben is. A katonákat a repülőgép a Brassó megyei nagysinki katonai lőteren szervezett hadgyakorlatokra szállitotta. A gép roncsait az aranyosgyéresi légitámaszpont szakemberei vizsgálják a baleset okainak megállapitásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.24)

Rozalia Gănciulescu