Fraude comise la fosta bancă spaniolă Caja Madrid

La Madrid, procurorii au anunţat noi rezultate în investigaţia fraudelor comise la fosta bancă spaniolă Caja Madrid, actuală Bankia. Preşedinta fundaţiei create pe lângă instituţia creditoare ar fi folosit peste 4 milioane de euro din bani publici, pentru afaceri imobiliare. Cazul face parte din dosarul cardurilor negre, de care au beneficiat mai mulţi membri ai conducerii uneia din cele mai mari entităţi financiare spaniole, salvată cu bani europeni.

Dosarul cardurilor negre de care beneficiau consilierii Băncii Caja Madrid, a ajuns la preşedinta fundaţiei create pe lângă bancă. Doamna Carmen Cafranga, a primit, potrivit relatărilor postului de radio Cadena Ser, un credit de 4 milioane şi jumătate de euro, pe care i-a folosit la construcţia unui bloc de locuinţe. Creditul a fost obţinut în condiţii avantajoase fiind destinat construcţiei de locuinţe de protecţie socială care sunt în prezent închiriate, însă care vor putea fi cumpărate începând cu anul viitor. Banii încasaţi din vânzare ar urma să revină unei asociaţii de caritate a cărei conducere o deţine aceeaşi persoană, Carmen Cafranga. Dosarul cardurilor negre de la Caja Madrid este cercetat de justiţia spaniolă care investighează fraudele comise de conducerea băncii salvate cu 24 de miliarde de euro, bani împrumutaţi de statul spaniol din fondurile Uniunii Europene.

Până acum, aproape 100 de persoane, multe cu funcţii politice, au fost puse sub acuzare, pentru că ar fi beneficiat de carduri bancare oculte emise de Caja Madrid. Suspecţii ar fi cheltuit milioane de euro pe excursii sau produse de lux şi s-ar fi sustras inclusiv de la plata taxelor către Fisc.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 noiembrie