Târgul de carte „Gaudeamus”, la final

Târgul Internaţional de carte Gaudeamus, organizat de Radio România, şi-a închis porţile aseară. Ieri, în ultima zi au fost acordate premiile şi trofeele Gaudeamus. Titlul de cea mai râvnită carte a fost câştigat, prin votul publicului, de volumul „Pas cu pas”, semnat de Klaus Iohannis, preşedintele ales al României. Reporterul RRA, Alla Stâncaru-Luncă, a stat de vorbă cu câţiva dintre cei care au cumpărat această carte.
-: Toată lumea îşi doreşte această carte. A fost un eveniment de bucurie pentru noi – şi eu sunt profesoară – ca un preşedinte de ţară, în două zile, să fie într-un târg de carte şi să se întâlnească cu cititorii. Este firesc să-i dorim cartea, să ştim cu cine plecăm la drum pentru o Românie mai bună, mai frumoasă mai curată.
-: E un lucru pe care vreau să-l înţeleg, vreau să anticipez ce va urma şi se pare că sunt lucruri foarte frumoase aici.
Realizator: Traducătoarea Antoaneta Ralian, a primit la 90 de ani, Premiul de Excelenţă al Târgului Gaudeamus. Ea a tradus a 120-a carte din cariera sa – „Portretul lui Dorian Grey” de Oscar Wilde.
Antoaneta Ralian: Sunt emoţionată şi sunt fericită de acest premiu şi consider că este o minunată încununare a carierei mele de 60 de ani de traducere. Vă daţi seama ce înseamnă 60 de ani? Înseamnă toată tinereţea mea, pe care am dedicat-o traducerii, care a fost însă şi pasiunea mea. E o minunată încununare a acestor 60 de ani, dar asta nu înseamnă punct, ci, ca să imit pe cineva foarte simpatic, o să spun „punct şi de la capăt”.
Realizator: Ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus a fost una a recordurilor: 116.000 de vizitatori şi 750 de evenimente în cinci zile.
Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune: Probabil, „Gaudeamus” urcă în topul celor mai importante zece târguri de carte din Europa. Radio România rămâne dedicat misiunii sale publice. Aşa înţelegem noi să servim cultura şi educaţia, iar faptul că peste cinci milioane de ascultători vin zilnic pe frecvenţele noastre, că sute de mii de oameni vin la „Gaudeamus”, că sălile noastre de concerte sunt pline, că proiectele culturale pe care le dezvoltăm se bucură de o audienţă din ce în ce mai mare, demonstrează că ceea ce facem, facem bine.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 noiembrie