Ca urmare a aplicării Acordului de Asociere cu UE, au crescut exporturile produselor agricole din Republica Moldova pe piaţa europeană

Exporturile produselor agricole din Republica Moldova pe piaţa europeană au crescut cu peste 8% în decursul celor două luni care au trecut de la aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Rezultatele au fost prezentate astăzi de centrul de analiză Expert Grup, într-un raport privind implementarea Acordului de Asociere.
În primele două luni de la implementarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, exporturile de vinuri pe piaţa europeană au crescut cu aproape 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, a crescut de aproape trei ori exportul de mere, cu aproape 6% cel al strugurilor de masă şi cu peste 8% exportul de prune. O creştere de aproape 80% s-a înregistrat la exportul de cereale. Potrivit experţilor, principalii importatori sunt România, Polonia, Cehia, Slovacia, dar şi ţările baltice. Creşterea exporturilor se datorează, în mare parte, eliminării taxelor, dar pentru ca produsele moldoveneşti să ajungă într-o cantitate şi mai mare pe piaţa europeană, ar mai fi nevoie de eliminarea unor bariere tehnice – susţine directorul executiv al centrului Expert Grup, Adrian Lupuşor: „Obţinerea dreptului de a exporta produse de origine animalieră. Această problemă este cauzată de carenţele la capitolul implementării standardelor şi a infrastructurii calităţii. A doua prioritate a politicii este modernizarea întregului sistem al infrastructurii calităţii. A treia prioritate este armonizarea şi implementarea acestor standarde”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie)