În ziua de astăzi eco-hotelurile devin tot mai populare şi apar peste tot. Unele dintre acestea oferă servicii chiar în raza oraşelor mari, oferind vizitatorilor sută la sută apă curată, alimente sănătoase şi materiale naturale de finisaj a încăperilor. Principala deosebire dintre eco-hoteluri şi hotelurile obişnuite constă în faptul că ele sunt situate, în majoritatea lor, în zone ecologice sau rezervaţii naturale. Eco-hotelurile funcţionează pe principii de vecinătate armonioasă cu natura, fără a polua mediul cu produsele activităţii vitale a vizitătorilor. Multe hoteluri eco-friendly sunt cabane sau case construite după tehnologia triburilor indigene autohtone din zona unde se află hotelul. O mare răspândire a eco-hotelurilor se află în ţările din Oceania şi America Centrală. Printre serviciile suplimentare pe care hotelurile ecologice le oferă oaspeţilor se numără educaţia ecologică. Oaspeţii sunt învăţaţi să recunoască tipurile de plante şi animale locale, să înveţe cum să reducă impactul personal dăunător asupra mediului.
Hotelul Hoshinoya Karuizawa – Karuizawa, Japonia
Acest hotel este situat într-un oraş mic provincial, la o oră de mers cu maşina de la Tokyo. Hotelul a fost construit în anul 2005. El reprezintă o clădire cu două etaje, cu 70 de camere de tipul „hostel” şi cu doar 7 camere duble. Caracteristica Hoshinoya Karuizawa din punct de vedere ecologic este că energia electrică pentru nevoile sale e produsă de o hidrocentrală proprie, care funcţionează pe baza pâraielor de munte. În plus, toate produsele alimentare sunt cultivate la ferme proprii şi fiecare invitat, dacă doreşte, poate să participe la plantarea sau recoltarea sa.
Hotelul Laguna Lodge – Guatemala
Toate camerele fără excepţie sunt construite din materiale naturale: piatră vulcanică, lut şi palmieri. Obiectele şi decoraţiunile de interior sunt făcute doar din lemn natural, care a fost anterior „crescut” special pentru aceste nevoi. Hotelul are doar 6 camere. Întregul mini-complex este dotat cu panouri solare. Este surprinzător faptul că apa utilizată este exclusiv cea de ploaie.
Hotelul The Scarlet – Cornwall, Marea Britanie
The Scarlet foloseşte apa de ploaie şi panouri solare pentru aprovizionare. Toate elementele de interior în hotel sunt fabricate numai din materiale
naturale sau reciclate. The Scarlet, în plus de abordarea sa faţă de mediu, este capabil să se laude şi cu condiţii confortabile de trai. Hotelul dispune de 37 de camere „de lux”.
Emirates Wolgan Valley Resort&Spa – Australia
Acest eco-hotel este popular printre susţinătorii protecţiei mediului, nu doar pentru situarea sa într-o zonă ecologică, tipul construcţiei sau utilizarea energiei regenerabile. Angajaţii hotelului se ocupă cu plantarea de copaci pe scară largă. Ei au plantat deja aproximativ 200.000 de puieţi, printre care şi pinul Wollemia, care este considerat unul dintre cele mai vechi reprezentanţi ai genului său din lume.
Hotelul Garonga Safari Camp – Republica Africa de Sud
Acest hotel este situat în inima Parcului Naţional. Oaspeţii, în timpul unei plimbări de seară, se pot întâlni uşor cu locuitorii săi sălbatici. Toate bungalourile sunt construite din materiale naturale şi uşoare, astfel încât toată lumea să se simtă cât mai aproape de natură.
(www.ecology.md – 25 noiembrie)