Papa Francisc a transmis, la Parlamentul European, un mesaj „tuturor cetatenilor Europei”

Asigurarea demnitatii umane a fost tema principala a discursului sustinut marti de Papa Francisc in plenul Parlamentului European. Emigratia, protectia mediului si promovarea drepturilor omului si a democratiei au fost temele subliniate intr-un discurs care a cerut Europei „sa redescopere cele mai bune parti ale sale”.

In deschiderea sedintei solemne, Presedintele Parlamentului, Martin Schulz, a spus ca pierderea increderii oamenilor in politica, la nivel national si european, este „uriasa”, subliniind ca nicio institutie nu poate functiona daca nu are sprijin. „Trebuie ca noi toti sa cooperam pentru a recastiga increderea pierduta”, a spus el.

Presedintele Schulz a subliniat „obiectivele comune” ale UE si ale bisericii catolice in promovarea „valorilor tolerantei, respectului, egalitatii, solidaritatii si pacii”, adaugand ca „Uniunea Europeana inseamna mai mult incluziune si cooperare decat excludere si confruntare”.

Drepturile si demnitatea omului

„As vrea sa ofer un mesaj de speranta si incurajare catre toti cetatenii Europei”, a spus Papa Francisc deputatilor. El a spus ca demnitatea a fost conceptul cheie in procesul de reconstructie a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial si a salutat faptul ca „promovarea drepturilor omului este o tema centrala in angajamentul UE de a sustine demnitatea persoanei” atat in Uniune, cat si in relatiile acesteia cu tari terte.

Parlamentul European are „responsabilitatea de a tine democratia vie pentru popoarele Europei”: democratiile nu trebuie „sa colapseze sub presiunea intereselor multinationale care nu sunt universale”, a spus Papa Francisc, adaugand ca „a venit timpul sa promovam politici care sa creeze locuri de munca, dar mai presus exista o nevoie de a reinstaura demnitatea muncii prin asigurarea unor conditii de munca potrivite”.

Mediul si imigratia

„Europa a fost mereu un pioner in eforturile de promovare a ecologiei”, a subliniat Papa. Respectarea mediului inseamna nu numai sa nu fie distrus, ci si „utilizarea lui in scopuri bune”, cum ar fi inlocuirea risipei de hrana cu oferirea ei pentru cei care au nevoie.

Papa Francisc s-a referit si la tema imigratiei in UE, spunand: „Nu putem permite ca Mediterana sa devina un imens cimitir”, subliniind ca oamenii care sosesc pe mare au nevoie de „acceptare si asistenta”. Europa va putea sa se confrunte cu problemele legate de imigratie „numai daca este capabila sa isi exprime clar propria identitate culturala”, a adaugat el.

Urmariti inregistrarea video a discursului si cititi acoperirea pe Twitter la @EuroParlPress (legaturi in dreapta)

Nota catre editori

Papa a fost invitat de Presedintele Schulz, in numele Parlamentului European, in cursul vizitei oficiale desfasurate la Vatican la 11 octombrie 2013. Aceasta este prima vizita la Parlament a unui suveran pontif in ultimii 26 de ani. Ultima data, Papa Ioan Paul II s-a adresat Parlamentului in 1988, cu un an inainte de caderea zidului Berlinului.

Papa a sosit la Parlamentul European din Strasbourg in jurul orei 10.30 si a fost primit de Presedintele Schulz in cadrul unei ceremonii care a cuprins intonarea celor doua imnuri si ridicarea steagului. Dupa ceremonie, Presedintele Schulz l-a prezentat pe Papa membrilor Biroului si Conferintei Presedintilor PE. Papa a continuat vizita la Consiliul Europei.

Parlamentul European este singura institutie UE aleasa prin vot direct si una dintre cele mai mari adunari parlamentare democratice din lume. Cei 751 de deputati reprezinta cei 500 milioane de cetateni UE. Deputatii sunt alesi la fiecare cinci ani de catre votantii din cele 28 de state membre.