Pianul din filmul «Casablanca» adjudecat pentru 3,4 milioane de dolari la New York

 Pianul portocaliu cu motive marocane din celebrul film «Casablanca» a fost vedeta unei licitaţii care a reunit la Bonhams 200 de piese din epocapianul din casablanca de aur a Hollywoodului, printre care s-au numărat şi 30 de obiecte legate de filmul «Casablanca». La această licitaţii au fost propuse rochii ale actriţelor Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland sau Rita Hayworth, un sacou al lui Clark Gable din «Pe aripile vântului», costumul de leu al lui Bert Lahr din «Vrăjitorul din Oz» (1939), precum şi zeci de afişe, fotografii sau scenarii adnotate.
Nicio estimare precisă a pianului nu fusese făcută publică de către casa de licitaţii, care evocase pur şi simplu «un număr cu şapte cifre». Licitaţia a pornit de la preţul de 1,6 milioane de dolari şi, după trei minute, vânzarea s-a încheiat la preţul de 3,41 de milioane de dolari (taxe incluse).
Acest pian a fost omniprezent în celebrul film realizat în 1942. El este instrumentul pe care Sam, interpretat de Dooley Wilson, cânta «As time goes by», după ce Ilsa Lund (Ingrid Bergman) îi ceruse: «Cântă Sam. Cântă ‘As time goes by’».

(www.lesoir.be – 25 noiembrie)