Sorina Goia şi Maria Balabaş aduc două distincţii importante pentru jurnalism la Radio România Cultural

Sorina Goia a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”- în grad de Cavaler – de către preşedintele României, Traian Băsescu. Şeful statului a semnat decretul de decorare a mai multor personalităţi culturale, printre care se numără Dan Dediu, rectorul „Universităţii Naţionale de Muzică” din Bucureşti, Daniela Caraman-Fotea, muzicolog, Cristian Mihăilescu, regizor de operă, şi Doina Roşca, director al Centrului cultural „Ionel Perlea” din municipiul Slobozia.

Decorarea a fost făcută la propunerea domnului profesor universitar dr. Grigore Constantinescu, preşedintele Forumului Muzical Român.

Realizator al unor emisiuni variate (premiate de-a lungul ultimilor zece ani de foruri ale criticii de specialitate precum Actualitatea Muzicală, Revista Melos şi UZP), Sorina Goia coordonează şi prezintă din 2005  linia de actualitate muzicală la Radio România Cultural prin emisiunea Oaza de muzică. De mai bine de nouă ani, Oaza de muzică este singurul program de acest tip care difuzează toate genurile muzicale promovate de Radio România – clasic, jazz, coral, operă, muzică uşoară, tradiţională, folclor, crossover etc.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Sorina Goia a fost membră a Corului Naţional de Cameră “Madrigal” (timp de şaptesprezece  ani); este muzicolog şi are specializarea în muzică bizantină.goia

Din 2013, Sorina Goia este redactor şef al Redacţiei Actualitate Muzicală la Radio România Cultural.

Maria Balabaş, moderatoarea emisiunii Dimineaţa crossover difuzată de Radio România Cultural, va primi diploma pentru jurnalism european, în cadrul ediţiei a X-a a Zilei europene a concurenţei şi competitivităţii în Romania. Evenimentul va fi organizat de Eurolink – House of Europe Foundation şi va avea loc la Palatul Cotroceni, joi, 27 noiembrie 2014.

La Ceremonia de gală unde se vor acorda distincţii pentru Personalitatea anului pentru o Românie europeană, vor fi premiaţi domnul Peter Friedrich – Ministrul pentru afaceri europene şi internaţionale al landului Baden-Württemberg – , Michael Haupl – Primarul Municipiului Vienei, IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi alţii.

Prin Diplomele pentru excelenţă în jurnalism european, organizatorii vor să focalizeze atenţia spre temele de substanţă ale dezbaterii publice a marilor chestiuni europene şi recompenseze ţinuta intelectuală, consecvenţa morală şi profesionalismul abordării, puse în serviciul integrării României în Uniunea Europeană, precum şi al europenizării spaţiului public autohton. Jurnaliştii nominalizaţi anul acesta lucrează pentru mass media de stat, private sau mediu online şi, prin activitatea lor, promovează imaginea unei Românii a Europei.

„Mă bucur pentru diploma pe care Dimineaţa crossover o primeşte. Nu este distincţia mea ci a întregii echipe care crează zi de zi aceasta emisiune, un spaţiu liber în care artele dialoghează în cel mai firesc mod, transmiţând emoţii şi idei puternice, pentru toţi cei care aleg Radio România Cultural. Dimineaţa crossover mă formează continuu ca un spirit independent şi în continuă evoluţie culturală şi cred că lucrul acesta este valabil în egală măsură pentru publicul nostru.” Maria Balabaş.balabas