Tancuri americane în Europa de Est

Armata americană prevede staţionareea unui număr de aproximativ 150 de tancuri şi vehicule blindate în mai multe ţări membre NATO. O parte din tancuri vor fi trimise în ţări din Europa de Est, pentru a participa la exerciţii militare, spune generalul Ben Hodges, comandantul forţelor americane staţionate în Europa. Acest proiect face parte din operaţiunea „Atlantic Resolve”, care are drept scop să liniştească statele baltice, precum şi Polonia, preocupate de manevrele pe care le face Rusia în Ucraina, în special. În afara acestei desfăşurări de blindate, vor fi trimise şi trupe terestre care vor staţiona mai multe luni pentru a participa la exerciţii comune în aceste ţări. Aproape 50 de vehicule blindate se află deja pe teren şi o sută de tancuri Abrams M1 şi vehicule de luptă Bradley vor fi „prepoziţionate” în Germania şi eventual în alte părţi, atunci când trupele americane vor executa exerciţiile comune cu soldaţii partenerilor lor din Alianţa atlantică, a precizat generalul Ben Hodges, actualmente staţionat în Estonia.
„Trupele vor veni pentru a participa la exerciţii, apoi se vor înapoia. Echipamentul va rămâne pe loc”, a adăugat generalul Hodges. El ar urma să facă recomandări privind modalitatea de păstrare a tancurilor şi vehiculelor blindate în ţările din Europa de Est care sunt membre NATO. „Voi examina diverse opţiuni, precum distribuirea acestor echipamente în loturi reduse, pe măsura unei companii sau a unui batalion, poate prin ţările baltice, Polonia, România sau Bulgaria”, a spus el.
Statele Unite dispun de 29.000 de militari staţionaţi în permanenţă în Germania, în Italia şi în Belgia, dar Washington-ul a amplificat numărul soldaţilor săi desfăşuraţi temporar în regiune pentru a transmite un semnal Rusiei şi partenerilor săi din NATO.

LE FIGARO (26 noiembrie)