Vizita în România a şefului Operaţiilor Forţelor Navale ale SUA

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, s-au întâlnit recent, la baza militară de la Deveselu, cu amiralul Jonathan W. Greenert, şeful Operaţiilor Forţelor Navale ale SUA.Cei trei oficiali au discutat cu personalul român şi american şi au fost informaţi asupra stadiului operaţionalizării bazei militare de la Deveselu.

Secretarul de stat Valeriu Nicuţ a declarat, în urma vizitei, că „până în prezent, atât România, cât şi Statele Unite şi-au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaţionalizarea capabilităţii anti-rachetă de la Deveselu, după cum a fost prevăzut în programul comun de activităţi”.

Oficialul american a evidenţiat că, prin operaţionalizarea bazei, aceasta va deveni, de anul viitor, o componentă importantă a sistemului NATO de apărare antirachetă. Amiralul Greenert a accentuat, totodată, rolul deosebit pe care cei aproximativ 200 de militari americani, personal civil şi contractori, îl vor avea în operarea şi buna funcţionare a bazei, alături de aliaţii români.

 În timpul vizitei în România, amiralul Greenert s-a întâlnit şi cu şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu, şi a vizitat fregata “Regele Ferdinand” şi nava-şcoală „Mircea”. Pe agenda întâlnirii au figurat subiecte referitoare la stadiului cooperării din domeniul naval, participarea în comun la operaţii ale NATO şi direcţiile viitoare de acţiune pentru creşterea stabilităţii în zona Mării Negre.