Pregatiri pentru parada de 1 Decembrie

Peste 2500 de militari se antrenează pentru parada de 1 Decembrie. Anul acesta, nu îi vom vedea trecând pe sub Arcul de Triumf, pentru că monumentul simbol al Bucureştiului este în renovare.

Anul acesta, parada va fi organizată în Piaţa Constituţiei. Forţele armate române promit o defilare grandioasă, plină de surprize, în Piaţa Constituţiei, pe lângă Palatul Parlamentului. Ministerul Apărării va participa cu peste 1.800 de oameni, iar cel de Interne cu aproximativ 600. Vor fi 280 de mijloace tehnice şi 40 de avioane şi elicoptere. Forţele armate române promit o defilare grandioasă, plină de surprize, în Piaţa Constituţiei, pe lângă Palatul Parlamentului. O parte din forţele militare s-au antrenat miercuri în poligonul unei unităţi din Bucureşti. Scena pentru repetiţii a fost poligonul din Ghencea, de lângă Bucureşti. 2.500 de soldaţi, peste 600 de angajaţi ai Ministerului de Interne şi sute de vehicule speciale vor face spectacol la parada de Ziua Naţională, care va fi organizată anul acesta în faţa Parlamentului. Fiecare comandant de pluton are grijă ca oamenii aflaţi în dispozitivul său să respecte întocmai indicaţiile, pentru că la această paradă fiecare centimetru este important. Sâmbătă dimineaţă, va fi ultima repetiţie înainte de marea paradă. În jurul Palatului Parlamentului străzile vor fi închise – Bulevardul Unirii, Bulevardul Libertăţii, Strada Izvor, Strada Bogdan Petriceicu Haşdeu, Strada 13 Septembrie (zona de la Palatul Parlamentului). Poliţiştii vor restricţiona şi alte şosele, până când blindatele vor ajunge la locul de defilare.

La Alba Iulia, oraşul unde a avut loc Unirea, pe 1 decembrie 1918, se pregăteste o paradă de amploare. Dacă preşedintele ales al României, Klaus Iohannis va fi prezent la Alba Iulia, Traian Băsescu va asista la parada din Piaţa Constituţiei, care va începe luni de la ora 11:00. De 1 Decembrie la Alba Iulia nu vor lipsi nici focul de artificii şi spectacolul de lasere, care vor cufunda cetatea într-o mare de lumini. Ca în fiecare an, pentru miile de oameni va fi pregătită şi o masă populară. Evenimentele se vor desfăşura pe Latura de Vest a cetăţii. Pentru aceste manifestări au fost alocaţi peste 500.000 de lei, bani de la Primărie şi Consiliul Judeţean.

RADOR