2014. november 28

Klaus Iohannis megválasztott államfő kisinyóvi látogatása

„Moldova Köztársaság csatlakozása az Európai Unióhoz, Románia egyik elsődleges célkitűzése”, nyilatkozta pénteken, Kisinyóvban Klaus Iohannis megválasztott román államfő. Mint megjegyezte, Románia továbbra is sikra száll az EU-ban Kisinyóv uniós törekvései mellett. „Moldova Köztársaság uniós csatlakozása Románia nemzeti terve és őszintén bevallom, hogy nagyon szeretném, ha erre államfői mandátumom alatt sor kerülne”, hangsúlyozta Klaus Iohannnis, biztositva a moldáv hatóságokat afelöl, hogy Románia védelmezi Moldova Köztársaság területi és gazdasági érdekeit. Románia megválasztott elnöke két nappal a moldáv parlamenti választásokat  megelőzően látogatott Kosinyóvba. A vizit alkalmából megbeszéléseket folytatott Vlad Filat volt miniszterelnökkel, aki a vasárnapi választás tétjéről beszélt. ”A köztársaság függetlenségének kikiáltása óta ez a legfontosabb választás. A belső, de főleg a külső kihivások arra késztetnek, hogy tanusitsunk valamennyien maximális felelősséget, hogy fogjunk össze annak érdekében, hogy európai jövőt biztositsunk Moldova Köztársaság számára”, hangsúlyozta Vlad Filat. E találkozót követően Klaus Iohannis megválasztott román államfőt Nicolae Timofti köztársasági elnök fogadja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.28)

Jogerősen felmetették Mircea Diaconut az érdekellentét vádja alól

A legfelsőbb törvényszék jogerősen felmentette Mircea Diaconu európai parlamenti képviselőt az érdekellentét vádja alól és ezer lej értékű ügyviteli pénzbirságot rótt ki az EP-képviselőre. Mircea Diaconut azért vádolták hivatali összeférhetetlenséggel, mert 2007-ben, még az államilag finanszirozott bukaresti Nottara szinház igazgatójaként saját feleségét, Diana Lupescut alkalmazta rendezőként, és elnökölte azt a vizsgabizottságot is, amely a felesége által megnyert verseny fölött itélkezett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.28)

Románia csaknem minden feltételt teljesit az euró bevezetésére

Románia csaknem minden feltételt teljesit az egységes európai pénznem, az euró bevezetése érdekében. Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója szerint azonban „jobb, ha nem sietünk az idevágó döntés meghozásával és kivárjuk, amig az ország feljut a térségbeli államok gazdaságainak fejlődési szintjére”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.28)

Bukaresti rendezvény az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája szervezésében

Az energetikai biztonság, munkahelyek, gazdasági problémák, illetve lehetőségek a mezőgazdaságban – ime a legfontosabb témák, amelyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által szervezett bukaresti értekezleten vitattak meg. Doru Frunzulică EP-képviselő, a Szocialisátk és Demokraták Progressziv Szüvetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának tagja úgy vélte, hogy az Európai Unió szintjén egy stratégiai tervet kell kidolgozni a szükséges energiaforrások felkutatása érdekében. „Stratágiai energia-tervre van szükség az észak-afrikai gázimporta, mig Romániának folytatnia kell az alternativ energiaforrások felkutatását és alkalmazását. Véleményem szerint a Fekete-tenger Neptun talapzatában felfedezett mélytengeri lelőhelyről kitermelendő földgáz-mennyiséggel Románia biztosithatja a belső fogyasztást a következő 15-20 évben”, hangsúlyozta Doru Frunzulică. „Az Európai Unió tévedett, amikor úgy döntött, hogy nem támogatja a Nabucco-tervet és a demokrácia iránti tiszteletből megengedte, hogy a Déli Áramlat betörjön a piacra”, vélekedett Marian Jan Marinescu, az Európai Néppárt tagja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Ferenc pápa három napos látogatást tesz Törökországban

Ferenc pápa péntektől három napos látogatást tesz Törökországban a vallásközi párbeszéd törökországi előmozditásáért és a konfliktusoktól szétdúlt közép-keleti béke meghonositásáért. A római katólikus egyházfőt Recep Tayyip Erdogan elnök fogadja Ankarában, mig Isztambulban I. Bartolomeu konstantinápolyi pátriárkával találkozik. Mustafa Cenap Aydin, a vallások közti párbeszéd előmozditásán munkálkodó római Tevere intézmény igazgatója e látogatásról elmondta: „Ferenc pápa egy olyan ország lakóival találkozik, akiknek többsége muzulmán vallású, tehát nagy fontossággal biró vallásközi párbeszédre kerül sor a béke meghonositása, valamint a különböző vallású emberek és népek közötti megértés elősegitése szempontjából. A pápa látogatása ösztönző hatással lesz Törökországra és az ide menekült nagyszámú sziriaiak számára”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Andrei Demeny