Adam Michnik: “Societatea civilă reprezintă pâinea şi vinul democraţiei“

Organizaţiile societăţii civile din cele 18 ţări participante la Forumul Societăţii Civile din Europa Centrală şi de Est au transmis un semnal puternic instituţiilor europene şi guvernelor privind deteriorarea democraţiei şi a statului de drept în Europa. Forumul a fost deschis de o conversaţie între două personalităţi ale lumii intelectuale din Europa Centrala şi de Est, Andrei Plesu şi Adam Michnik, unul dintre principalii lideri ai dizidentei poloneze şi figura centrala în prăbuşirea regimului comunist din Polonia. “Este nevoie de societatea civilă ca să aducă societăţii dimensiunea morală” susţine Adam Michnik în timpul dialogului cu filosoful român. „Nu există necesităţi istorice. Totul este decis de către oameni.”, completează Michnik.

„O democraţie care nu produce societate civilă ori alunecă în populism, ori conduce la indiferantism”, este de părere Andrei Plesu. Îm cele două zile de conferinţă au fost dezbătute probleme existenţiale pentru societăţile din regiune: buna guvernare şi corupţia, ascensiunea populismului şi extremismului, renaşterea mişcărilor civice şi tensiunea dintre refacerea economică şi mediu. S-a discutat despre importanţa solidarităţii societăţii civile din regiune şi despre necesitatea apărării valorilor democratice europene în contextul tendinţelor “iliberale” din Europa şi din societatea vestică. Pentru ca valorile democratice să rămână integre este nevoie o „stare de veghe cetăţenească”, caracteristica societăţii civile. Principalele riscuri la care societatea civilă este expusă în acest moment sunt: “ideologizarea conceptului de societate civilă, birocratizarea şi apariţia activiştilor de meserie.”, mai declara Andrei Plesu.

Adam Michnik şi Adrei Pleşu
Adam Michnik şi Adrei Pleşu

Constatăm ca simpla calitate de membru a Uniunii Europene nu garantează criteriile politice în baza cărora statele au fost acceptate iniţial în acest club. Acestea nu au continuat să fie respectate şi după momentul aderării.

“Avem nevoie să regăsim inspiraţia în valori pe care le luăm de-a gata”, este de părere Ognyan Minchev, directorul executiv al Institutului pentru Studii Regionale şi Internaţionale din Bulgaria, în cadrul unei dintre sesiunile Forumului. În mod cert, există similarităţi în regiune în ceea ce priveste modul în care cetăţenii percep încălcarea drepturilor lor fundamentale şi respectarea statului de drept de către autorităţile naţionale (recentele proteste stradale din România îşi găsesc corespondent şi în ţările învecinate cum ar fi Bulgaria sau Ungaria). Ceea ce ar putea schimba aceasta stare de fapt ar fi o recunoaştere şi implicare sporită a cetăţeanului fie direct, fie prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale. O monitorizare atentă a indicatorilor democratici, însoţită de  mecanisme mai precise de prevenţie şi sancţionare a derapajelor este încercată în acest moment şi de către Comisia Europeană prin intenţia de a institui un nou mecanism de întărire a statului de drept (EU Framework to strengthen de Rule of Law). Pentru revitalizarea democraţiei, Kuba Wygnanski, Directorul organizaţiei neguvernamentale poloneze Klon/Jawor Association propune concentrarea pe “o democraţie de zi cu zi (la nivel comunitar) pe care lumea o preferă căci se simte implicate cu adevărat”. Iar politologul român Alina Mungiu-Pippidi este de părerea că “schimbarea democratică vine din antreprenoriatul local care generează coeziune, mai mult decât din intervenţia străină.”

Societatea civilă rămâne princilalul promotor al democraţiei în regiune, iar mesajul principal pentru decidenţii politici a fost despre necesitatea readucerii cetăţeanului în prim planul preocupărilor şi agendei publice. “O democraţie care nu produce societate civilă ori alunecă în populism, ori conduce la indiferantism”, după cum susţine Andrei Plesu.
Evenimentul a avut loc la Bucureşti şi a fost organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în cadrul Fondului ONG, parte a granturilor Spaţiului Economic European 2009 – 2014.
Mai multe detalii despre agenda şi vorbitori se găsesc aici: http://fondong.fdsc.ro/civil-society-forum-from-central-and-eastern-europe-2014
Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact: Vera Ularu, Coordonator Comunicare, FDSC, 0753.220.110. vera.ularu@fdsc.ro .
www.fondong.fdsc.ro