Bogdan Botezatu, reprezentant Bitdefender, despre mecanismele de identificare şi prevenire a atacurilor informatice

De astăzi, la Bucureşti, începe unul dintre cele mai importante evenimente de hacking şi securitate informatică din Europa Centrală şi de Est, „DefCamp 2014”. Evenimentul va aduce în atenţie subiecte delicate din domeniul securităţii cibernetice, dar şi ultimele noutăţi. Despre mecanismele de identificare şi prevenire a atacurilor informatice. Discutăm despre noile provocări la nivel mondial în acest domeniu cu reprezentantul Bitdefender, Bogdan Botezatu.

Reporter: Ce înseamnă la ora actuală securitatea cibernetică, în condiţiile în care sunt descoperite tot mai multe noi vulnerabilităţi şi probleme, în acelaşi timp?

Bogdan Botezatu: Este un concept foarte greu de definit, dat fiind faptul că în fiecare zi aproximativ 400 de mii de noi viruşi apar şi numărul lor este în continuă creştere, dat fiind faptul că din ce în ce mai multe grupări de criminali informatici ţintesc în principiu fie informaţiile noastre private, fie datele noastre de identificare.

Reporter: Putem afirma că suntem în aceste condiţii în plin război cibernetic? Mă gândesc la o informaţie de ultimă oră conform căreia inclusiv reţelele GSM au fost spionate la nivel mondial, cel puţin 14 ţări au fost deja afectate. Cât de eficiente sunt mecanismele de prevenire a unor astfel de atacuri informatice?

Bogdan Botezatu: Practic nimic din ceea ce comunicăm noi digital nu mai este sigur, din cauza faptului că până acum am avut de-a face cu infractori obişnuiţi, grupări infracţionale care ţinteau exclusiv sectorul consumator, adică utilizatorul de rând. În acest moment vorbim de războiul informatic, în contextul în care guverne cu resurse potenţial nelimitate s-au implicat direct în spionajul informatic. Dacă cu grupările infracţionale la nivel de consumatori existau şanse de luptă, pentru că aceştia aveau resurse relativ limitate, în momentul în care intervine un guvern în războiul informatic, aceştia pot forţa inclusiv companii să divulge anumite informaţii, pot forţa anumite companii să expună traficul şi informaţiile unor anumiţi utilizatori sau pot forţa reţele întregi informatice, cum ar fi furnizorii de internet de nivel înalt, să routeze cu traficul utilizatorilor prin ei întâi. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat în peisajul informatic în ultimul an, credem că ameninţările informatice care vin de la guverne sunt extrem, extrem de sofisticate, încât nici antiviruşii de top nu-i pot bloca, pentru că guvernenele respective au suficienţi bani să cumpere breşe de securitate în sistemele de operare, în aşa fel încât să afecteze o plajă foarte largă de populaţie.

Reporter: Mai avem un exemplu concret în acelaşi sens, Sony Pictures a suferit un atac cibernetic de proporţii imense, care a blocat toate serverele. În acest context, care este miza în evenimente de hacking, pe de-o parte, şi cele de securitate informatică?

Bogdan Botezatu: Miza este întotdeauna cea financiară, scoaterea unui competitor de pe piaţă, oprirea serviciilor acesteia pe o perioadă nedefinită, în aşa fel încât companiile mari să poată fi şantajate de anumiţi actori de pe piaţa informatică în scopul obţinerii de foloase financiare.

Reporter: Cu astfel de posibilităţi de hacking, noi, ca simplii cetăţeni, cum ne putem proteja telefoanele, calculatoarele şi tot ce întruneşte până la urmă internetul tuturor lucrurilor?

Bogdan Botezatu: Prima linie de apărare ar fi, întotdeauna, instalarea unei soluţii antivirus sau antimalware complete. Această soluţie antimalware ar trebui să blocheze cel puţin 95% din atacurile obişnuite, provenite de la grupări de hackeri care vizează utilizatorii. În acelaşi timp, nu ar trebui să ne bazăm exclusiv pe o soluţie antivirus, ci ar trebui să fim foarte, foarte atenţi unde anume ne ţinem datele confidenţiale. Fotografiile, de exemplu, nu ar trebui urcate niciodată în „cloud” pentru că deşi furnizorul de „cloud” poate fi o entitate care să aibă grijă de datele noastre nu se ştie niciodată când anume va surveni următoarea breşă de securitate, când serviciile acestuia vor fi compromise, iar datele noastre vor putea ajunge pe mâna unor indivizi pe care nu-i cunoaştem.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie