La mina Livezeni are loc astăzi comemorarea victimelor celui mai grav accident de muncă din istoria mineritului românesc

La mina Livezeni are loc astăzi comemorarea victimelor celui mai grav accident de muncă din istoria mineritului românesc. Cu 34 de ani în urmă, 54 de mineri şi militari şi-au pierdut viaţa în două deflagraţii succesive.

Cele două explozii succesive au ucis 54 de muncitori şi militari în termen, iar alţi 77 au fost răniţi grav. Tragedia s-a produs din cauza acumulării metanului în subteran, pe fondul încălcării cu bună ştiinţă a normelor elementare de protecţie a muncii, pentru că minerii erau forţaţi să lucreze în condiţii de pericol pentru a putea fi raportate producţii record. Deşi a fost vorba de cel mai grav accident colectiv din istoria postbelică a mineritului românesc, regimul comunist de atunci a anunţat doar 49 de morţi pentru a nu fi declarat doliul naţional. În curtea exploatării miniere Livezeni a fost ridicată o troiţă în memoria victimelor acestei tragedii, iar în jurul crucii din curtea minei are loc astăzi şi ceremonialul religios dedicat celor care şi-au pierdut viaţa în subteran.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie