Manifestări de Ziua Naţională în Bucureşti

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 decembrie) – Reporter: Radu Dobriţoiu
Realizator: Astăzi se împlinesc 96 de ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, astfel că în fiecare an, atât la Alba Iulia, cât şi în toate oraşele mari din întreaga ţară au loc manifestări şi ceremonii prilejuite de aniversarea zilei de 1 Decembrie, evenimente care îi reunesc pe românii de pretutindeni. La Bucureşti, în acest an, celebra paradă militară nu va avea loc în zona Arcului de Triumf, deoarece monumentul se află în plin proces de consolidare, aşa că în acest an, parada se va desfăşura în Piaţa Constituţiei. Cum s-au pregătit militarii pentru acest moment aflăm de la comandantul Diviziei I Infanterie „Dacica”, general de brigadă Cătălin Tomescu, din interviul realizat de colegul meu Radu Dobriţoiu pentru „Apel Matinal”.
Reporter: Ce trupe străine vor defila alături de militarii români?
General de brigadă Cătălin Tomescu: Ca şi anul trecut, vor defila militari din Republica Moldova, Franţa, Polonia, Turcia şi SUA.
Reporter: Noutăţile paradei sunt tehnica şi specialiştii din Direcţia Comunicaţii a Ministerului Apărării Naţionale, dar şi elevii de la liceul pentru agenţi de poliţie din Câmpina. Înţeleg că vom vedea şi anul acesta tancurile TR 85, cele care au reuşit, în Germania, să anihileze măcar pentru puţin timp tancurile Abrams ale SUA.
General de brigadă Cătălin Tomescu: Da, tanchiştii de la Galaţi o să vină şi anul acesta, normal, este cel mai bun batalion de tancuri pe care îl avem, cu tancul românesc modernizat. Din Germania, ei au fost lăudaţi de toţi cei care au participat la pregătirea şi conducerea efectivă a acestui exerciţiu. E şi normal aşa, pentru că e un batalion instruit, de ani de zile se pregăteşte, este o structură certificată şi afirmată şi în NATO şi nu am nici o îndoială că se vor prezenta foarte bine şi la paradă. Noi, armata, o să aducem tot ce avem reprezentativ în toate structurile şi specialităţile, categoriile de armă, Comandamentul logistic întrunit, CCI. Fiecare va veni cu ce are mai bun, încercăm să ne prezentăm la cel mai înalt standard posibil, pentru că e Ziua Naţională şi trebuie să ne bucurăm, o dată cu toţi românii, de ziua noastră.
Reporter: Domnule general, aviaţia face senzaţie, ştim că deja piloţii români zboară pe F 16 monocomandă. Anul acesta vom avea aeronave F 16 în blocurile forţelor aeriene?
General de brigadă Cătălin Tomescu: Nu, forţele aeriene vor participa cu structurile de aviaţie din Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, vor fi elicoptere şi un avion din partea Ministerului Afacerilor Interne.
Reporter: Comandaţi pentru a doua oară parada de Ziua Naţională, din Bucureşti. Participă trupe din mai multe ministere şi servicii, cu pregătiri diferite. Vorbim de 2.700 de militari, cu aproximaţie. A fost dificil să îi comandaţi pentru defilare?
General de brigadă Cătălin Tomescu: Nu aş putea spune că a fost dificil, parada în sine, din punct de vedere tehnic, este puţin mai complexă, datorită locaţiei. Spre deosebire de Arcul de Triumf, aşa cum ştim cu toţii, Piaţa Constituţiei este o piaţă mult mai mare şi spaţiul e mult mai generos. Pare un avantaj, în sensul că ai loc mai mult de manevre, dar de fapt, din punct de vedere tehnic, trebuie să fii atent şi focusat, concentrat pe a realiza toată acea sincronizare pe o distanţă mult mai mare şi vizibil, pe un spaţiu mult mai larg decât la Arcul de Triumf. Practic, dificultatea nu a fost, pentru că eu am tratat blocul de paradă militară naţională ca pe un tot unitar, nu trebuie să existe unul în minus sau unul în plus. Datoria mea a fost să îi antrenez pe toţi, e, prin similitudine, ca la fotbal – parade vor fi în toate oraşele ţării, dar noi suntem lotul naţional, lotul României, noi jucăm pentru România şi atunci trebuie să atingem forma maximă pe 1, când trebuie să câştigăm finala. Oamenii au venit cu dăruire, şi-au dat tot interesul şi sunt conştienţi că reprezintă structura din care face parte la acest foarte frumos eveniment.
Reporter: Ce le transmite comandantul paradei ascultătorilor Radio România Actualităţi care vor veni să privească defilarea din Bucureşti?
General de brigadă Cătălin Tomescu: Să vină cu mare drag, noi ne-am pregătit pentru ei, pentru a ne prezenta de Ziua Naţională. La mulţi ani de ziua României, să fie un an cu sănătate şi cu bucurii pentru toţi cei care trăim în această ţară!