2014. december 2

Klaus Iohannis megválasztott államfő lemondott polgármesteri tisztségéről

Klaus Iohannis, Románia megválasztott elnöke lemondott Nagyszeben polgármesteri tisztségéről, melyet 14 éven át töltött be. Mint mondotta, a november 16-i választáson a román állampolgárok „más mandátummal bizták meg, amely valószinüleg, sokkal nehezebb”. ”Először jövök a helyi önkormányzat ülésére nemzetiszinű szalag nélkül. A novemberi 16-i választáson más megbizatást kaptam a román állampolgárok részéről, amely valószinüleg nehezebb, mint a polgármesteri mandátum”, mondtta Klaus Iohannis. Mandátumának átadásakor, Iohannis köszöntet mondott volt kollégáinak és Nagyszeben lakóinak. „A több, mint 14 év alatt Nagyszebent együtt fejlesztettük, amely egy vidéki városból nemcsak Románia egyik legismertebb városa, de mindenekelőtt Európa Kultúrális Fővárosa lett. Számomra nagy megtiszteltetés volt, hogy Nagyszeben polgármestere lehettem, tizennégy és fél éven át”, fűzte hozzá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Bukarestbe érkezett az IMF-küldöttség

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB) közös küldöttsége kedden Bakarestbe érkezett a jövő évi költségvetés-tervzet megvitatása érdekében. Az IMF és az EB képviselői első beszélgetésüket a Victoria palotában tartották Victor Ponta miniszterelnökkel, Ioana Petrescu pénzügyminiszterrel és Darius Vâlcov, költségvetéséért felelős tárca nélküli miniszterrel. A nemzetközi pénzintézmények képviselői a december 10-ig tartó látogatásukon kimondottan a költségvetésről tárgyalnak és nem kerül sor azon elkötelezettségek teljesitésének kiértékelésére, amelyeket Románia vállalt az IMF-el szemben az elővigyázatossági megállapodás külföldi hitelezők képviselőivel való megkötésekor. A legnagyobb tét a költségvetési hiány lesz, amelynek olyan szinten kell maradnia, hogy Románia tiszteletben tarthassa vállalásait,  dijak és adók növelése nélkül. A jövő évre nézve, Románia a GDP-vel arányosan 1,4%-os költségvetési deficit telejsitését vállalta. A kormény megpróbálja meggyőzni az IMF-küldöttséget, hogy egyezzen bele a költségvetési deficit növelésébe, hogy ezáltal elkerülje a nagyob adók kiróvását. A pénzügyminiszter szerint a költségvetési hiányt 0,3%-al kellene növelni ahhoz, hogy Románia tiszteletben tudja tartani a NATO legutóbbi csúcsösszejövetelén a védelmi kiadásokkal kapcsolatosan tett vállalásait. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Még nen döntöttek a Reformátor-Liberális Párt kormányra lépéséről

Călin Popescu Tăriceanu, a Reformátor-Liberális Párt (PLR) elnöke tagadta, hogy a Victor Ponta miniszterelnökkel sorra került keddi megbeszélésen szó lett volna azokról a posztokról, amelyeket pártjának képviselői esetleg betölthetnek. A szenátusi elnök nyilatkozata szerint az emlitett megbeszélésen a jövő évi költségvetés-tervezet parlamenti megvitatásának menetrendjére összpontositottak. Mint megjegyezte: Nem kizárt a kormány átalakitása sem, majd igy folytatta: „Nem szögeztük le az LPR kormányzásban való részvételét, de liberális párt vagyunk és ha belépünk  a kormányba, a pénzügyi vagy a gazdasági miniszteri funkciókat igényeljük. Pillanatnyilag azonban a politikai jellegű témák a fontosak, mint amilyen, például, az alkotmány felülvizsgálása, a régiósitási terv és a választási törvény”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Ismét napireden a nagy vagyonok megadózása

Az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) hétfőn ismét napirendre tűzte a nagy vagyonok megadózására vonatkozó törvénytervezetet. Az UNPR a parlament elé terjeszti a dokumentumot, amely előirányozza a 450 ezer eurónál nagyobb vagyonnal rendelkező személyek 1%-al való megadózását, közölte hétfői sajtóértekezletén Neculai Onţanu, az UNPR főtitkára. E tervezetet már több, mint három évvel ezelőtt kidolgozták, s amint a kezdeményezők elmondták, egy ilyen törvény szavatolná a méltányosságot, a gazdasági növekedést és új munkahelyek létrehozását. Gabriel Oprea, az UNPR elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy „e törvénytevezetet támotagni fogják majd a parlamentben a koaliciós kollégák is”, de szerinte nem foglalják a jövő évi költségvetésbe a nagy vagyonok megadózását. Másrészt, Gabrie Oprea ismételten megerősittette, hogy az UNPR nem buktat meg soha egy olyan kormányt, melynek tagja. Az UNPR egy másik kezdeményezést is bejelentett, nevezetesen a választhatósági  jog alsó korhatárának  18 évről 16 évre való csökkentését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Andrei Demeny