Recviemul German de Brahms, sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel

În aşteptarea Sărbătorilor de iarnă, care ne apropie mai mult de lumea spirituală, vineri, 5 decembrie (ora 19:00), Orchestra Naţională Radio vă invită să ascultaţi Recviemul German (Ein Deutsches Requiem), semnat de unul dintre „titanii” muzicii simfonice: Johannes Brahms. Se spune că lucrarea a fost creată sub puternica influenţă a două pierderi importante în viaţa artistului: moartea mamei sale şi a apropiatului său prieten, compozitorul Robert Schumann.

Concertul de la Sala Radio îl va avea la pupitru pe dirijorul vienez Sascha Goetzel şi se va derula cu participarea sopranei Çiĝdem Soyarslan şi a baritonului Ionuţ Pascu, alături de Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia.

Sascha Goetzel +ľzge Balkan1Sascha Goetzel este un muzician remarcabil, cu un vast repertoriu. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea recent numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia).

De-a lungul timpului a mai dirijat orchestre prestigioase: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre din Tokyo, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. Alături de muzica simfonică, Sascha Goetzel abordează şi genul operei în titluri precum: La Bohème, Flautul fermecat, Così fan tutte, Nunta lui Figaro, Răpirea din serai. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

După câteva interpretări incomplete la Viena, Bremen, Zürich, versiunea integrală a Recviemului german a fost ascultată pentru prima oară pe 18 februarie 1869 la Leipzig. Prima audiţie românească a avut loc chiar în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta lui Iosif Conta, pe 24 noiembrie 1966.

Soprana Çiĝdem Soyarslan a abordat roluri de operă şi partituri vocal-simfonice din cele mai diverse. A absolvit Universitatea Mimar Sinan din Istanbul, perfecţionându-se apoi la Universitatea de Muzică din Viena. A păşit pe mari scene ale lumii şi a colaborat cu prestigioase instituţii: Opera Naţională din Istanbul, Schauspielhaus din Viena, Grand Théâtre de la Ville din Luxemburg, Filarmonicile din Sofia şi Borusan din Istanbul, Opera din Frankfurt, Volksoper din Viena, Opera Lorraine.

Format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, baritonul Ionuţ Pascu s-a perfecţionat apoi la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. Ionuţ Pascu a întreprins turnee în Canada, Olanda, Australia, Coreea de Sud, Macedonia, Italia, Albania, Ungaria şi a realizat un CD alături de Filarmonica din Sydney. Ca solist vocal a colaborat în ţară cu operele din Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Galaţi, iar în străinătate cu operele din Budapesta – Ungaria, Daegu – Coreea de Sud, Skopje – Macedonia.

Sascha Goetzel +ľzge Balkan2A susţinut roluri solistice în Requiem – J. Brahms, Clopotele – S. Rahmaninov, Carmina burana – C. Orff, Cantata della Vita – G. Gelmetti, Ode to Napoleone – A. Schönberg, Stabat mater, Petite Messe Solennelle – G. Rossini, iar repertoriul de operă al artistului este reprezentat prin opere precum Aida, Nabucco, La Traviata – G. Verdi, Tosca – G. Puccini, Cavalleria rusticana – P. Mascagni, Olandezul zburător – R. Wagner, Pagliacci – R. Leoncavallo, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat – W. A. Mozart, Evgheni Oneghin – P. I. Ceaikovski, Manon Lescaut – G. Puccini, Celan – P. Ruzicka.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.