Discuţii privind declararea zilei de 24 ianuarie drept sărbătoare legală

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie, când se celebrează Unirea Principatelor Române din 1959, drept sărbătoare legală. Dacă proiectul va primi  votul final, în plen, anul viitor, numărul zilelor libere ar putea urca la 12.
Sunt bine cunoscute de către toţi angajaţii zilele libere de Paşti, 1 mai, Rusalii, Sfânta Maria, Sfântul Andrei, 1 Decembrie, Crăciun ori de Anul Nou. În 2015, se va acorda o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, iar familiile cu trei sau mai mulţi copii vor avea două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, în funcţie de decizia angajatorului. Tot de anul viitor, va mai fi liber de 10 mai – Ziua Independenţei, de Ziua Înălţării Domnului, marcată la 40 de zile după Paşti, dar şi de prima zi de şcoală. Daca vor fi aprobate proiecte de lege, românii ar mai putea avea liber pe 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române de la 1859, cunoscută sub numele de „Mica Unire”.
România este una dintre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, la polul opus aflându-se Spania şi Grecia, relevă un studiu care a luat în considerare 64 de ţări din întreaga lume.