2014. december 4

Aurescu-Kerry találkozó

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) scájci  miniszteri értekezlete alkalmából sorra került találkozón Bogdan Aurescu román és John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön üdvözölte azt, hogy a három moldáv Európa-barát párt tárgyalásokat folytat az új kormány megalakitása érdekében.A felek fontosnak vélték, hogy a moldáv pro-európai kormány mielőbb megalakuljon. Másrészt, Bogdan Aurescu meghivta amerikai kollégáját, hogz a jövő esztendőben látogasson el Bukarestbe, amikor Románia és az USA a diplomáciai kapcsolatok felvételének 135-ik évfordulóját ünnepli.A román külügyminiszter tájékoztatta John Kerry amerikai diplomáciai vezetőt a jövő évben működőképes deveselui rakétavédelmi támaszpont előkészitésében elért eredményekről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

„A román diaszpóra szavazása a törvény tiszteletben tartása mellet zajlott”

Gabriel Firea, a Sociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője leszögezte, hogy a PSD szempontjából a novemberi elnökválasztáson a román diaszpóra szavazása a törvény tiszteletben tartása mellet zajlott, de az ulolsó szót a biróság mondja ki. Mint sajtóközleményében kihangsúlyozta: sajnálatos, ami a külföldi románok szavazása körül történt, épp ezért a román kormány megkövette őket a kialakult helyzetért.Gabiel Firea megjegyezte azt is, hogy a választási törvények nem módosithatóak a szavazás folyamata alatt csak egyszerűen sürgősségi rendeletekkel, hanem ezt a parlamentnek kell jóváhagynia, alapvető vita után. A választási törvény módositása a szociáldemokrata honatyák és kormánykoaliciós partnereik prioritását képezi, mutatott rá a közlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.04)

Az Erdővédelmi Szövetség a Romsilva átszervezésére hivatott törvénytervezet elutasitását kérte a kormánytól

Az Erdővédelmi Szövetség az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva) átszervezésére hivatott törvénytervezet elutasitását kérte a kormánytól, mivel véleménye szerint az átszervezés káros hatással lesz az ország erdőállományára nézve.”Az erdők esetében sehol a világon, sem az EU-ban, sem Európában nem alkalmazzák a korporativ kormányzást, amely a menedzsment egyik formája és csak egyes országokban használják az állami vállalatok megmentése érdekében, ami nem a mi, a Romsilva esete. Az állami érdekeltségű Romsilva nemcsak az állam, de egymillió hektárnyi, magántulajdonban levő erdőt is ügykezel”, mondotta Marian Stoicescu, az  Erdővédelmi Szövetség elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.04)

A nyugdijakat már december 11 és 24 között kifizetik

Az év végi ünnepekre való tekintettel ebben a hónapban korábban kifizetik a nyugdijakat, pontosabban december 11 és 24 között, nyilatkozta Rovana Plumb munkaügyi miniszter.Azok, akik az emlitett időszakban nem tarózkodnak lakhelyükön, a nyudijat felvehetik a postán is, fűzte hozzá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

Tiltakozó levelet intézett Tőkés László az amerikai külügyminiszterhez

Tiltakozó levelet juttatott el John Kerry amerikai külügyminiszterhez a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosítása miatt Tőkés László európai parlamenti  képviselő, közölte csütörtökön ay EP-képviselő sajtóirodája. Tőkés László az amerikai kongresszus azon huszonegy képviselőjét is tájékoztatta a Mikó-ügy „botrányos fejleményeiről”, akik 2013. júniusában felkérték Kerry külügyminisztert: lépjen fel „erőteljesen” a román kormánynál a magyar egyházak 1945 után elkobzott tulajdonainak maradéktalan visszaszolgáltatása érdekében.Mint hozzáfűzte:  a kisajátított ingatlanok restitúciója alapfeltétele volt Románia NATO-, illetve EU-csatlakozásának. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12. 04)

Rozalia Gănciulescu