Normele de impunere a controlului judiciar şi a controlul judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale

Normele de impunere a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale pentru că nu prevăd un termen fix de aplicare. Decizia a fost luată ieri de Curtea Constituţională şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Magistraţii Curţii consideră că sunt încălcate prevederile legate de libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa privată.
În baza noului Cod de Procedură Penală intrat în vigoare la începutul anului, procurorii şi instanţele de judecată au recurs în mai multe rânduri la aplicarea măsurilor de control judiciar, fără precizarea duratei de timp. Cât se află sub control judiciar, inculpatul are unele obligaţii şi restricţii, între care: să meargă la procuror, la Instanţă sau la Poliţie de câte ori este nevoie, să informeze dacă îşi schimbă locuinţa, să nu plece din România, să nu aibă arme, să nu ia legătura cu anumite persoane implicate în dosar. Dispoziţiile legale constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept la publicarea deciziei Curţii, în cel mult o lună, în Monitorul Oficial, iar dacă în 45 de zile de la publicare parlamentul sau guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile incriminate cu dispoziţiile constituţiei atunci textele constate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele.
În acest moment se află sub controlul judiciar mai mulţi politicieni acuzaţi de corupţie, între care: deputaţii Cătălin Teodorescu şi Ion Diniţă, primarul de Constanţa, Radu Mazăre, şi foştii miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 decembrie)