România va prelua în 2016 preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului

România va prelua în 2016 preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Decizia a fost luată prin consens de către cele 31 de state membre ale organizaţiei, în cadrul reuniunii găzduite la Manchester de preşedinţia britanică a acesteia.
Decizia cu privire la preluarea preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului de către România are loc la 10 ani de la acceptarea ca membru cu drepturi depline a ţării noastre în Task Force pentru cooperarea internaţională la educaţie în domeniul comemorării şi cercetării Holocaustului, informează corespondentul RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, Dragoş Ciocîrlan. Este urmarea recunoaşterii eforturilor autorităţilor române de a prezerva memoria Holocaustului, prin intermediul instrumentelor legale, inclusiv prin colaborarea cu societatea civilă şi organizaţiile evreieşti. De asemenea, este o recunoaştere a voinţei României de a combate mai intens şi mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, xenofobe şi extremiste, de orice fel. În noiembrie 2004 a fost prezentat la Bucureşti raportul final elaborat de Comisia internaţională pentru studierea Holocaustului din România, ale cărui recomandări s-au concretizat în principal prin înfiinţarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi prin completarea manualelor şcolare de istorie conform concluziilor raportului Comisiei internaţionale.
Din 2003, RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI a avut o contribuţie particulară în peisajul mediatic pentru promovarea educaţiei, a comemorării şi a cercetării Holocaustului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 decembrie