Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu Arvydas Pocius, ambasadorul Lituaniei la Bucureşti

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit marţi, 9 decembrie, la sediul M.Ap.N., cu ambasadorul Lituaniei la Bucureşti, Arvydas Pocius.

Cei doi oficiali au abordat subiecte legate de situaţia de securitate din flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice şi cooperarea bilaterală în domeniul apărării.

În acest context, ministrul Mircea Duşa a transmis faptul că Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO are un rol esenţial în redefinirea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei. Atât România cât şi Lituania susţin ferm asigurarea prezenţelor aliate consistente pe teritoriile naţionale.

Cooperarea în domeniul capacităţilor militare trebuie consolidată în special între statele din flancul estic al Uniunii, idee susţinută de ambele delegaţii.

Din perspectiva noastră, continuarea eforturilor în direcţia coordonării între iniţiativa UE de dezvoltare şi utilizare în comun a capacităţilor şi demersul similar al NATO este importantă”, a  declarat ministrul apărării naţionale român.

În contextul situaţiei de securitate din Ucraina şi din vecinătatea estică, ministrul român a subliniat importanţa adoptării Strategiei Europene de Securitate, prin implicarea activă a membrilor Parteneriatului Estic în procesele aferente Politicii de Securitate şi Apărare Comună.

Cooperarea în domeniul apărării trebuie să aibă la bază nu doar convergenţa proceselor de planificare dar şi o viziune comună a statelor membre în privinţa provocărilor de securitate cu care ne confruntăm”, a încheiat ministrul Duşa.

La rândul său, Arvydas Pocius a apreciat meritele militarilor români şi consecvenţa României în respectarea angajamentelor faţă de aliaţi.