Ţările participante la South Stream nu vor primi plăţi compensatorii din cauza abandonării acestui proiect

Ţările participante la proiectul South Stream nu vor primi plăţi compensatorii din partea UE din cauza abandonării acestui proiect, a anunţat o sursă europeană, după reuniunea miniştrilor energiei din cele opt ţări membre UE participante la acest proiect. „Nu se discută problema acordării unor plăţi compensatorii.

Comisia Europeană a explicat clar că proiectele comune cu terţe ţări, care au fost abondonate, nu pot constitui motiv pentru acordarea unor plăţi compensatorii din bugetul UE” – a precizat aceeaşi sursă. Totodată, aceasta a subliniat că UE intenţionează „să mărească prioritatea creării unor noi proiecte de transport energetic pentru asigurarea securităţii energetice a ţărilor din sudul Europei”.

Este vorba, în primul rând, de proiectele din cadrul concepţiei „coridorului sudic”, care a fost iniţiată încă în anul 2009. Anterior, o sursă europeană a declarat că problema securităţii energetice a Europei de Sud după închiderea proiectului South Stream ar putea fi înaintată spre dezbatere în timpul summitului UE din 18-19 decembrie.

(www.itar-tass.com – 9 decembrie)