2014. december 12

A PSD-honatyák egyöntetűen támogatják Viktor Ponta kormányfőt a párt modernizálására hivatott projekt alkalmazásában

Gabriela Firea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője kijelentette, hogy a párt parlamenti tagjai támogatják a PSD modernizálására hivatott Ponta-tervezet gyakorlatba ültetését. A szóvivó sajtóközleményében megjegyezte, hogy nagyon jó az az elképzelés, hogy különitsék el az adminisztrativ és a pártfunkciókat, hiszen ezáltal megszünik a „kiskirály” fogalom társitása a PSD imázsával.Ez irányban támogatásukat fejezték ki közleményükben Claudiu Manda, a Dolj megyei PSD elnöke, és Daniel Savu szenátor is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12)

Kiválósági dijjal tűntették ki a Román Rádiótársaságot

Kiválósági dijjal tűntette ki a Román Rádiótársaságot a romániai Európai Intézmény az európai szellemi és kulturális értékek megörzésének és jobb megismertetésének elősegitéséért. A dijat az országokon átivelő, EU-támogatásból megvalósuló, a román közszolgálati rádió által sikeresen gyakorlatba ültetett EuranetPlus tervre itélték oda, melynek keretében európai témakörű zsurnalisztikai irásokat közvetit a román rádió, mondotta Gabriel Drăgan, az intézet vezérigazgatója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.12)

A Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati marosvásárhelyi ülése

A Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, marosvásárhelyi ülésének első napirendeni pontjaként Kelemen Hunor RMDSZ-elnök előterjeszti politikai tájékoztatóját, majd kiértékelik a novemberi elnökválasztás eredményét.Ugyanakkor döntenek a Szövetség 12. kongresszusának megszervezéséről és nyilatkozatot fogadnak el a romániai rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából. Az összejövetel első részében, ünnepélyes keretek között, átadják az Ezüstfenyő dijakat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12)

Többszöri átkelés esetén a Giurgiu-Ruse hid dij januártól mintegy 25 lejjel csökken

A gépjármű kategóriájától függően, többszöri átkelés esetén a Giurgiu-Ruse hid dij januártól mintegy 25 lejjel csökken. A személygépkocsival megtett egyszeri átkelési dij továbbra is három euro, azaz 13 lej marad, mig a hid 20-szori átkelésekor a dij 214 lejről 212 lejre csökken. A hid dij 25 lejes csökkentését a több, mint 12 tonnás gépjárművekre alkalmazzák, ami ténylegesen azt jelenti, hogy az évi 20 átkelésre a dij 2.840 lej lesz a korábbi 2.865 lejhez képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12)

Meghirdették a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címre kiírt pályázatot

Meghirdették a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére kiírt versenyt. A pályázni óhajtó városoknak tíz hónap áll rendelkezésükre az iratcsomó összeállítására és leadására, közölteBukarestben Hegedüs Csilla román kulturális miniszter.Mint hozzáfűzte, 2021-ben egy román és egy görög várost illet meg az Európa Kulturális Fővárosa cím, és ennek elnyeréséért mindkét országban versenyt szerveznek a települések között. A jelentkezőknek hat év áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek országuk kultúrájának képviseletére. A versenyben részt venni óhajtó romániai városok 2015. október 10-ig nyújthatják be a pályázati anyagot. Egy 12 tagú nemzetközi zsűri előválogatást tart, melynek során kijelölnek két vagy három várost, s majd ezek közül 2016 szeptemberében hirdetik ki a győztest. „Olyan városoknak kell pályázniuk, amelyek felkészültnek érzik magukat, élénk kulturális élettel rendelkeznek, és 2021-ben méltón tudják képviselni Európa előtt az ország kultúráját”, magyarázta Hegedüs Csilla. Romániában eddig nyolc város jelezte pályázási szándékát a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címre: Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Brassó, Temesvár, Arad, Jászvásár, Bukarest és Craiova.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12