Geminidele, cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului

Tot ce trebuie sa stii despre ploaia de meteori Geminide din acest weekend

Chiar daca iarna temperaturile scazute din termometre fac ca sesiunile de observatii nocturne sa fie mai dificil de suportat, pasionatii de stele vor fi incanti sa afle ca pot incheia anul 2014 cu o ploaie spectaculoasa de meteori: Geminidele, aflate la intensitate maxima pe 14 decembrie.

Geminidele reprezinta una dintre cele mai bune oportunitati pentru amatorii de “ploi de stele”, deoarece incep devreme, in jurul orelor 9-10 seara si pot ajunge la 120 de stele cazatoare pe ora daca aveti conditii bune de observare. Pentru observarea fenomenului va recomandam noptile de 13/14 si 14/15 decembrie.


​Pentru a putea observa meteorii aveti nevoie de un loc intunecat, preferabil in afara orasului, ale carui lumini artificiale impiedica observarea fenomenului. Veti avea si un inamic natural. Desi Luna plina a avut loc pe 6 decembrie, lumina acesteia va reduce totusi vizibilitatea mai ales dupa miezul noptii, cand Luna luminata in proportie de 54% se va apropia de granita dintre constelatiile Leu si Fecioara. Pentru mai multe sanse de observatii, LaStele.ro va recomanda sa urmariti fenomenul mai ales in prima parte a noptii de sambata. Nu uitati sa va imbracati cat mai gros.

Desi numite popular “stele cazatoare”, aceste dare de lumina nu sunt, desigur, stele. Ele sunt particule de praf care la intrarea in atmosfera forteaza aerul sa emita lumina (ionizare). Veti putea admira urmele luminoase pe care aceste particule le lasa pe cerul nocturn timp de o secunda sau chiar mai multe. Prin comparatie, o particula de praf din acest curent intra in atmosfera cu o viteza de 35 km/s, in vreme ce Leonidele (vizibile in noiembrie) au o viteza de 71 km/s iar Perseidele (vizibile in august) 59 km/s.

Pentru a observa Geminidele puteti privi in orice directie a cerului, dar nu aproape de orizont. Cel mai bine ar fi sa stati intinsi pe spate pentru a vedea o portiune cat mai mare de cer si a avea si o pozitie comfortabila. Pentru a sti daca ati vazut o Geminida si nu o stea cazatoare oarecare, ar trebui sa observati daca ea pare ca vine dinspre constelatia Gemenii.

Priviti seara inspre est, la 45 de grade deasupra orizontului. In dreapta (spre sud-est) se afla constelatia Orion, iar in stanga jos fata de aceasta steaua Sirius, una dintre cele mai stralucitoare stele de pe cer. Si mai in stanga (spre est), pe aceeasi linie cu Sirius, se afla planeta Jupiter. Daca trasati o linie imaginara intre Jupiter si Sirius si la mijlocul acesteia urcati cu privirea perpendicular, pana in dreptul constelatiei Orion, veti gasi doua stele stralucitoare, Castor si Pollux, care fac parte din constelatia Gemenii. Aici se afla radiantul, adica punctul de pe cer din care Geminidele par sa vina. Desi Geminidele isi au numele dupa constelatia Gemenii, aceasta nu este cauza aparitiei meteorilor.

Daca va intrebati de unde vin aceste particule de praf si de ce doar in anumite perioade se vad mai multe “stele cazatoare” decat de obicei, raspunsul este simplu. Ploile de meteori sunt asociate cu trecerea Pamantului prin calea unei comete, care in drumul ei in jurul Soarelui se dezintegreaza partial cand ajunge aproape de acesta, lasand in urma ei multe particule de praf. Asadar, ploile de meteori au loc cand Pamantul trece printr-o zona “prafuita” de o cometa.

Spre deosebire de alte ploi de meteori, Geminidele insa se pare ca nu sunt asociate cu o cometa, ci cu un asteroid: 3200 Phaethon, care a fost descoperit pe 11 octombrie 1983 si are nevoie de aproximativ 1,4 ani pentru a orbita in jurul Soarelui. Este posibil ca Phaethon sa fie o „cometa moarta” sau un nou tip de obiect despre care astronomii discuta numindu-l „cometa de piatra”. Orbita eliptica inalta a lui Phaethon in jurul Soarelui si asemanatoare cu cea a unei comete sustine aceasta ipoteza, dar chiar si asa oamenii de stiinta nu stiu cum sa il defineasca inca. In plus, atunci cand Phaethon trece pe langa Soare, bucatile care se desprind din el si formeaza ploaia de stele Geminide sunt de cateva ori mai dense decat particulele de praf provenite de la comete.

LaStele.ro este prima platforma online din Romania dedicata exclusiv organizarii de “star parties” private sau pentru publicul larg. Aceasta modalitate de petrecere a timpului liber este orientata catre oamenii curioși, dispusi sa incerce ceva nou si dornici de a afla mai multe despre Universul in care traim. Proiectul iși propune sa readuca cerul instelat in atenția locuitorilor de la oraș și a fost inițiat de doi pasionați de stele, Adrian Șonka și Oana Sandu.