Calul Dalila ar putea avea aceeaşi soartă ca şi Max

Petiţia „Să facem o lege pentru Max”, iniţiată de Observator şi ANTENA 3, strânge în continuare semnături. Ministerul Apărării a dispus luarea unor măsuri de urgenţă pentru animalele aflate în slujba statului. Deocamdată nu există nimic pe hârtie, iar animale abandonate de stat, precum Max, sunt multe. În cadrul Cavaleriei jandarmilor, cel mi vârstnic şi de succes cal, Dalila, ar putea avea aceeaşi soartă ca a lui Max, dacă legea nu va deveni grijulie cu patrupedele pensionate.
La prima vedere, Dalila pare un cal obişnuit, unul de companie. Este însă un partener de bază în misiunile Jandarmeriei. Este încadrată la Ordine publică. Dalila şi Laura se cunosc de peste 20 de ani şi tot de atunci sunt şi partenere.
Laura:Primul impact nu a fost unul norocos, pentru că a doua oară când am încălecat-o, m-a trântit. Lângă ea am cunoscut succesul în săriturile peste obstacole, lângă ea am cunoscut şi dezamăgirea. Logic, că nu se poate doar să câştigi„.
Nici Dalila, nici Laura nu au mai putut rămâne în cursele sportive, aşa că Jandarmeria Română a câştigat două angajate de bază. Au rămas partenere, numai că provocările au fost altele: misiuni în slujba statului. Prima nu se uită niciodată: meciul Steaua cu Villarreal.
Laura:În momentul în care a trebuit ca meciul să fie amânat din cauza zăpezii, noi am fost puşi în faţa unui eveniment nemaiîntâlnit: sute de persoane la poartă care nu mai aveau bilete şi am fost la intervenţie acolo alături de ea”.
În astfel de moment, jandarmii intervin în forţă pentru a restabili ordinea, iar succesul lor se bazează şi pe sprijinul şi protecţia pe care le oferă animalele de serviciu, partenerii lor. O dată cu trecerea anilor, Dalila a devenit cel mai bun cal din cavaleia Jandarmeriei, a participat chiar şi la parada militară de 1 Decembrie. Dalila are acum 24 de ani. Laura evită să se gândească la ce se va întâmpla cu partenera ei, atunci când nu va mai fi păstrată în prima linie.

*
Reporter: Dacă n-ar mai putea să lucreze, ţi-ar plăcea să o vezi în grija unor oameni iubitori de cai?
Laura: Da, normal că mi-ar plăcea. Mi-ar plăcea să mă duc să o vizitez. Normal că mi-ar plăcea, dar mi-ar plăcea să fie lângă mine până la sfârşitul vieţii.

*
Doar că, la fel ca în cazul lui Max, Dalila nu va putea fi adoptată. În prezent, legea nu permite acest lucru. Când se va decide că nu mai poate rămâne la serviciu, calul va fi scos la licitaţie. Dacă nu-l cumpără nimeni, soarta lui va fi în ţinta puştii, pentru că Dalila, potrivit legii, este un activ fix care se amortizează prin casare. Legea lui Max, creată în urmă cu o săptămână, după un material difuzat la Observator şi dezbătut apoi în emisiunea „Secvenţial” la ANTENA 3, strânge în continuare mii de semnături. Iniţiativa l-a determinat pe ministrul apărării, Mircea Duşa, să dispună crearea unei legi care să prevadă prin acte normative grad de pensie şi posibilitatea de adopţie pentru animalele de serviciu ale structurilor de intervenţie.

 

ANTENA 1 – OBSERVATOR – 13 decembrie