2014. december 15

Parlamenti szakbizottságokban hallgatják meg a negyedik Ponta-kormány minisztereit

A Victor Ponta miniszterelnök által javasolt minisztereket hétfőn a parlamenti szakbizottságokban hallgatják meg. Ezt követően a negyedik Ponta-kormány összetételét megszavazása végett – ugyancsak hétfőn – a parlament elé terjesztik. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem vesz részt az új kormányban. A kormánynak csak egy miniszterelnök-helyettese lesz, Gabriel Oprea belügyminiszter, az UNPR elnöke személyében. A külügyi, védelmi, közigazgatási tárca élén nem lesz változás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Az RMDSZ megszavazza a negyedik Ponta-kormányt

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette, hogy politikai alakulata „megelőlegezett bizalmat” szavaz a kormányfőnek és a javasolt kormánynak. ”Amint láttam, a kormányprogram nem módosult, mi több a kisebbségekről szóló cikkely sem változott és ilyen körülmények között többségünk úgy döntött, hogy megszavazza az új összetételű kormányt”, közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ vezetőségének ülése után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Az USA bukaresti nagykövetsége a tulceai Cristian gyermekotthonnak adományoz

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége hétfőn átadta a rokkant gyermekeket gondozó, tulceai Cristian központnak szánt adományozását. A központot néhány évvel ezelőtt épitették és a rokkant gyermekek rehabilitációját célzó tevékenységek az amerikai nagykövetséggel partnerségben zajlottak 2010-ben és 2011-ben. Az amerikai kormány részéről érkező adomány elektrónikus, háztartási- és gyógyászati cikkekból, illetve bútorzatból áll. A tulceai gyermekotthonban jelenleg 63 beteg gyermeket gondoznak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Ünnepi ülést tartottak a Magyar Tudományos Akadémián az 1989-es temesvári forradalom 25.-ik évfordulója alkalmából

A Magyar Tudományos Akadémián rendezett, Temesvár 25 – 1989-2014 című emlékülésen Orbán Viktor kormányfő igy fogalmazott: „A rombolás erejével hatnak a nem helyükön mondott szavak, amikor olyan emberek vádolnak más országot diktatúrával, akik sohasem éltek még csak hasonló rendszerben sem, mégis úgy hiszik, rendelkeznek a diktatúra fantomképével”.A 25 évvel ezelőtti temesvári forradalom eseményeiről a miniszterelnök azt mondta: „1989-ben Temesváron világosság gyúlt, amelynek fénye nemcsak Erdélybe, egész Romániába és Magyarországra jutott el, hanem beragyogta az akkori Európát is. Negyedszázaddal később azonban ez a világosság, amely akkor a diktatúra sötétjében fénylett, néhol már alig látható. (…) Huszonöt évvel a decemberi események után tőlünk keletre sokan nem hajlandók elfogadni, hogy a forradalom egy református parókiáról, egy magyar közösségből indult el, hogy elhozza a szabadságot magyaroknak, románoknak, székelyeknek és szászoknak egyaránt”. Az emlékülésen Tőkés László európai parlamenti képviselő beszédében kiemelte: a bel- és külhoni magyaroknak nemcsak a múltja, hanem a jelene és a jövője is közös, mert „a mesterségesen megvont határokkal sem a nemzetet, sem a történelmet nem lehet szétszakítani”. A temesvári események a magyar és a román történelem közös részét alkotják, egymás mellé állították e népeket, és az egész nemzet életére kedvező befolyást gyakoroltak, vélekedett. Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjében azt mondta, a történelem különleges pillanata volt a temesvári, majd az azt követő romániai forradalom. Mint hozzátette: Temesvár jelkép, a forradalom szimbóluma, a diktatúrából teremtett egy új, más világot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

A román állampolgárok nagyrésze a parlamenti tagok mentelmi jogának fenntartása ellen szólt

Az Avangard társadalmi viselkedést tanulmányozó csoport felmérése szerint a román államolgárok úgy vélik, hogy a parlamenti tagoktól meg kell vonni a mentelmi jogot. A megkérdezettek hármonnegyede szerint a honatyákat nem kell védelmezni a parlamenti mentelmi jog jegyében, ha örizetbe veszik vagy letartóztatják őket, illetve a házkutatások engedélyezésének kérelmezésekor. A közvéleménykutatás szerint a románok csaknem 90%-a úgy gndolja, hogy Klaus Iohannis megválasztott állafőnek támogatnia kell az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályt (DNA) a korrupció elleni küzdelemben. Az interjúalanyok mintegy 40%-a egyetértett az előrehozott választások megszervezésével, miközben 45%-a ellenezte ezt. De amnennyiben mégis előrehozott választásokra kerül sor, a lakósság 80%-a a 2009-ben tartott referendum eredményének tiszteletben tartását szorgalmazta, azaz a parlamenti tagok számanak legtöbb 300-ra való leszoritását. A novemberi elnökválasztás második fordulójában sor került diaszpóra-választás megszervezését a megkérdezettek 70%-a rossznak vagy nagyon rossznak minősitette. Az interjú alanyok 31%-a úgy vélte, hogy emiatt a kormányfő a hibás, 17%-a a Központi Választási Irodát (BEC), mig 6%- a külügyminiszter tettei felelőssé. A tanulmányt az Avangard december 6 és 12 között készitette, 850 személy megkérdezésével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Egy SMURD-helikopter a Konstanca megyei Siutghiol tóba zuhant

Egy Smurd-helikopter hétfő délután a Konstanca megyei Siutghiol tóba zuhant (amelyet köznyelven Mamaiai-tónak is neveznek). A tűzoltók, a mentőszolgálat, a rendőrség és a búvárok csapata azonnal kiszállt a helyszinre, mi több a védelmi minisztérium támogatását is kérték. A helikopter fedélzetén tartozkodó személyzet egyik tagját már sikerült kimenteni és korházba szállitani, közölte a román közszolgálti rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.15)