DER SPIEGEL: „Black Site” în România. Un fost şef de spionaj confirmă

În România a existat cel puţin o închisoare a CIA – se menţionează în raportul privind practicile de torturare. Politicienii din această ţară au contestat permanent acest lucru. Timp de aproape un deceniu – iar acum vine pentru prima oară confirmarea: în România au existat centre CIA , unde deţinuţii erau reţinuţi şi, se pare, torturaţi.

Fostul şef al spionajului român, Ioan Talpeş, a declarat revistei citate că au existat şi în România, în perioada 2003 – 2006 unul sau mai multe locuri, unde CIA „ţinea sub arest persoane cărora li se aplicau tratamente inumane”. În prealabil Talpeş a confirmat şi în cotidianul bucureştean „Adevărul” existenţa unor „lagăre de tranzit ale CIA”- cum le-a numit, în România.

Talpeş, între timp în vârstă de 79 de ani, a condus SIE între anii 1992 – 1997, iar între anii 2000 – 2004 a fost sub preşedintele Ion Iliescu şeful Administraţiei Prezidenţiale şi în acelaţi timp şi şeful Departamentului de Stat pentru securitatea naţională.

Talpeş a menţionat că în 2003 a avut în permanenţă convorbiri cu membri ai CIA şi ai Armatei SUA despre o cooperare mai strânsă. În cadrul acestor convorbiri s-a stabilit că în anumite locuri CIA va putea desfăşura activităţi proprii. Tapleş a declarat că nu ştie unde anume se aflau aceste locuri, iar România nu se interesa în mod special de ce făcea CIA acolo. Ţara a vrut să demonstreze dorinţa de cooperare în vederea aderării la NATO. „Era treaba americanilor ce anume făceau acolo” – a precizat Talpeş. România a aderat la NATO în 2004 mulţumită mai ales propunerii SUA.

Dick Marty, raportor special al Consiliului Europei în problema închisorilor secrete ale CIA, a acuzat în 2005/2006 România că ar găzdui pe teritoriul ei închisori ilegale pentru persoane suspectate de terorism. Anterior şi Amnesty International a formulat acuzaţii similare, cum ar fi între altele că principalul creier al acţiunii din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, ar fi reţinut în România.

Politicienii români, printre care şi preşedinţii Ion Iliescu (2000 – 2004) şi Traian Băsescu (2004 – 2014) au dezminţit mereu aceste acuzaţii. Conform unui raport întocmit de o comisie de anchetă a Parlamentului României, s-a precizat în 2006 că în ţară nu au existat închisori CIA, nu au fost deţinuţi aici prizonieri ai CIA, respectiv nu au fost transportaţi în alte ţări.

Armata SUA deţine din 2001 o bază militară aeriană în sud-estul României, aproape de localitatea Kogălniceanu. În afară de aceasta se pare că au fost folosite pentru transport de deţinuţi şi aeroporturile Craiova şi Timişoara. În 2002 România a semnat un acord cu SUA, în care se precizează că ţara nu va extrăda Curţii de la Haga soldaţi americani.

Politicienii din România au negat existenţa unor închisori secrete ale CIA şi după publicarea raportului despre torturi, în care o închisoare CIA din România este numită drept un „black site”. Premierul Victor Ponta a evitat să ia poziţie faţă de raportul CIA.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat miercuri că nu are cunoştinţă despre vreo închisoare CIA. Totuşi, Ioan Talpeş a declarat revistei că în anii 2003-2004 îl informase pe preşedintele Iliescu despre faptul că CIA ar desfăşura „anumite activităţi” pe teritoriu românesc, afirmând că atunci, nici el personal nu s-a gândit că CIA ar putea tortura deţinuţi. Din acest motiv nu s-a acordat „o importanţă mai mare” informaţiilor privind activitatea servicului secret al SUA în România.

La întrebarea de ce nu a informat mai departe despre ce ştia, în momentul în care raportorul special Dick Marty şi-a prezentat raportul, Talpeş a precizat că nu a avut voie să se pronunţe atâta vreme cât nici autorităţile abilitate din SUA nu s-au pronunţat despre aceasta. În acest sens se face vinovat pentru că politicienii români au negat existenţa unor lagăre de tranzit ale CIA în România.

(Autor: Keno Verseck)

Traducerea: Imola Stănescu

DER SPIEGEL (Germania), 13 decembrie 2014


Puteti accesa mai multe materiale din aceasta categorie abonandu-va la buletinul “Romania vazuta din Strainatate”.
Pentru a primi o oferta personalizata puteti vizita Oferta RADOR sau va rugam sa ne contactati prin departamentul nostru de vanzari:
Iuliana Gheorghe Tel: 0756.079.558 sau 021.303.1608, e-mail: iuliana.gheorghe@radioromania.ro