Vot de încredere al parlamentului pentru guvernul Ponta 4

Guvernul Ponta 4 a primit votul de încredere al parlamentului, iar premierul a anunţat că jurământul noului cabinet va fi depus mâine, la 20:30, la Palatul Cotroceni. 377 de senatori şi deputaţi şi-au dat votul pentru noul executiv şi 134 au votat împotrivă. Votul a fost secret cu bile, iar pentru învestire a fost necesar votul majorităţii parlamentarilor.

Reporter: Amalia Bojescu: Premierul Victor Ponta a cerut un vot de încredere pentru o nouă echipă guvernamentală, dar şi pentru o agendă de acţiuni prioritare pentru anii 2015-2016, acţiuni care se regăsesc în programul de guvernare adoptat de parlament în 2012. În plan economic, spunea premierul Victor Ponta, vor fi menţinute în continuare acele măsuri care fac ca mediul de afaceri să fie stabil şi predictibil.

Victor Ponta: Dorim să menţinem toate acele măsuri care fac ca mediul de afaceri privat să fie stabil şi predictibil, şi aici mă refer în special la cota unică de 16%, la scutirea de impozit a profitului reinvestit, la scăderea CAS şi propunerea de a scădea în continuare pentru diverse categorii de produse agricole taxa pe valoare adăugată, având însă în acelaşi timp, prin buget şi prin politicile guvernamentale, păstrând ceea ce, de altfel, am spus de multe ori şi, acum fiind încheiată campania electorală putem să şi facem, şi anume, un an 2015 fără niciun fel de creştere de taxe şi impozite, dar cu măsuri de sprijin pentru economie, dar şi de sprijin social, care ne arată, că ceea ce se obţine în plus în România poate fi folosit sau redistribuit într-un mod european.

Reporter: Şeful executivului a cerut sprijinul parlamentarilor pentru susţinerea proiectelor în domeniul infrastructurii de transport, al justiţie, dar şi pentru măsurile legislative şi strategice referitoare la mediu, agricultură, educaţie sau cultură. Fostul partener de guvernare, UDMR, a decis să susţină noul cabinet şi programul de guvernare. Vicepreşedintele politic al Uniunii, László Borbély, afirma că UDMR şi-a asumat mereu răspunderea guvernării cu bune şi cu rele şi a explicat de ce parlamentarii săi au hotărât să dea un vot de încredere noului cabinet.

László Borbély: Ceea ce vrem noi, şi de aceea am decis astăzi ‘da’, să dăm votul favorabil acestui guvern. Dăm o şansă acestui guvern să realizeze ceea ce este aici, în programul guvernamental asumat de acest guvern. Noi dăm sprijinul, fiţi convinşi, când este vorba nu numai de aceste probleme, ci de probleme care ţin într-adevăr de viaţa tuturor cetăţenilor din România de zi cu zi.

Reporter: PNL a anunţat că nu va susţine şi nu va vota un guvern care nu mai are credibilitate. Deputatul liberal Eugen Nicolăescu spunea că actuala coaliţie de guvernare nu a învăţat nimic din rezultatul votului din 16 noiembrie, şi nu şi-a asumat eşecul politic.

Eugen Nicolăescu: Coaliţia de guvernare, aşa cum o fi ea concepută, cu sau fără acord politic, nu a învăţat nimic din votul cetăţenilor din 16 noiembrie, nu a asumat un eşec politic atât al dlui Victor Ponta, cât şi al executivului domniei sale. Populaţia a spus ‘nu’, dle Pontea. Astăzi, noi parlamentarii responsabili nu putem acorda încrederea noastră unui guvern care nu mai are niciun fel de credibilitate, niciun fel de respect din partea cetăţenilor şi chiar din partea unor parteneri externi.

Reporter: Cabinetul Ponta şi programul de guvernare au avut sprijinul parlamentarilor PPDD, ai Grupului Minorităţilor Naţionale şi pe cel al reprezentanţilor PLR.