2014. december 16

Szerda délelőtt teszi le az esküt a negyedik Ponta-kormány

A negyedik Ponta-kormányt szerda délelőtt, a Cotroceni palotában teszi le a beiktatási esküt, közölte Traian Băsescu államfő. Megjegyzendő, hogy Victor Ponta miniszterelnök kedden, Belgrádban részt vesz a harmadik Közép és Kelet-Európa (KKE)-Kina csúcstalálkozón, melynek témája a kereskedelmi kapcsolatok bővitése. A házigazda Szerbia, valamint Kina kormányfője mellett további 14 miniszterelnök és egy miniszterelnök-helyettes vesz rész e magas szintű összejövetelen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

Jóváhagyták a Román Rádiótársaság jövő évi költségvetését

A parlamenti bizottságok kedden megkezdték a kormány által javasolt, jövő évi költségvetés-tervezet elemzését. A parlament két művelődésügyi bizottsága már véleményezte a Román Rádiótársaság büdzséjét és egyben jóváhagyta a Mircea Lubanovici demokrata-liberális képviselő által beterjesztett módositójavaslatatot is, amely a rádió költségvetésének 800 ezer lejjel való kiegészitését irányozza elő az intézmény keretében működő Nemzetközi Szolgálat (RRI) működésének biztositására. A kultúrális bizottságok jóváhagyták a Román Televizió Társaság (TVR) költésgvetését is, a kormány által javasolt formában, mi több, egy módositó javaslattal is egyetértettek, mely szerint a TVR költségevtését kiegészitik öt millió lejjel a román közszolgálati televizió Moldova Köztársaságban sugárzó csatornájának fejlesztésére. A külpolitikai bizottságok kedvezően véleményezték a külügyminisztérium költségvetését is. A parlamenti tagok ez esetben is elfogadtak egy módositójavalatot, amely 10 millió lejjel egésziti ki a külügyi büdzsét, amelyet Románia standjának megszervezésére forditanak a 2015-ben sorra kerülő Világkiállitáson. A külügyminisztérium jövő évi költségvetése 11,4%-al kisebb az idei évhez képest, amiből – a parlamenti tagok szerint – a diplomáciai személyzet költségeit csak az év első tiz hónapjában fedezhetik. A mezőgazdasági minisztérium rendelkezésére 23,59 miliárd lej áll a jövő esztendőben, azaz négy millióval több az idei büdzsehez képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

Victor Ponta lemond doktori ciméről

Victor Ponta miniszterelnök levelet intézett a Bukaresti Tudományegyetem rektorához, amelyben lemond a 2003-ban szerzett jogi doktori cimről.”Ezt a lépést már akkor meg kellett volna tennem, amikor megjelentek a disszertációmmal kapcsolatos plágiumvádak. De nem tettem meg, mert úgy gondoltam, hogy jóhiszeműen cáfoltam meg a vádakat és nem akartam összekeverni a szakmát a politikával”, irta a miniszterelnök a Bukaresti Tudományegyetem rektorához, dr. Mircea Dumitru professzorhoz intézett levelében, amelyet a Facebbok közösségi oldalon közölt. Mint hozzáfűzte, újra próbálkozik majd a doktori cim megszerzéséért, de csakis politikai pályafutásának befejezése után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

A Romániába látogatott külföldi turisták a legtöbb pénzt szállásra költötték

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első kilenc hónapjában 1 millió 481 ezer külföldi látogatott Romániába. Az emlitett időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre érkezett külföldiek száma 10,6% volt nagyobb az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. A statisztikai adatok szerint a külföldiek  3 miliárd 732 millió lejt költöttek. A külföldiek 60%-a üzleti, mig 40%-a magán célból – üdülés, vásárlás, kulturális létesitmények megtekintése – érkezett Romániába. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

Andrei Demény