Consiliul Ministerial al UE adoptă concluziile privind Serbia

În cea de a doua zi a Consiliului Ministerial reunit la Bruxelles, şefii diplomaţiilor din statele Uniunii Europene urmează să adopte concluziile privind statele din Balcanii de Vest. În partea referitoare la Serbia se salută progresul înregistrat de Guvernul Serbiei în domeniul reformelor interne, precum şi în ce priveşte normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, dar se remarcă că există şi unele întârzieri. „Consiliul va continua să monitorizeze implicarea continuă a Serbiei pentru un progres vizibil şi durabil în normalizarea relaţiilor, inclusiv implementarea cu bună credinţă a tuturor acordurilor convenite până acum, astfel încât Serbia şi Kosovo să avanseze pe calea europeană” – se spune în textul care urmează să fie adoptat marţi.

Despre Capitolul 35, care se referă la normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, se spune că trebuie deschis printre primele şi progresul în acest domeniu trebuie corelat cu progresul realizat în celelalte capitole. Aceeaşi abordare este valabilă pentru Capitolele 23 şi 24 privind statul de drept. În schimb, în concluzii nu se stabileşte un termen concret pentru deschiderea primelor capitole de negociere. În continuare se face apel ca Serbia să-şi alinieze treptat politica externă cu cea a Uniunii Europene. Comisarul european pentru politici de vecinătate şi negocieri de aderare, Johannes Hahn, a declarat luni că Serbia va putea deschide un prim capitol de negociere abia după ce implementează deplin Acordul de la Bruxelles.

„Au rămas o serie de lucruri care trebuie aplicate şi aceasta am spus clar autorităţilor sârbe în timpul recentei vizite la Belgrad” – a declarat Hahn, adăugând că Serbia nu-şi poate motiva întârzierile cu faptul că la Pristina câteva luni a durat formarea Guvernului, după alegerile legislativede la 8 iunie. La Bruxelles va fi prezent şi ministrul sârb pentru integrare europeană, Jadranka Joksimovic, care miercuri 17 decembrie va prezida Consiliul de stabilizare şi asociere a Serbiei la UE.

(www.tanjug.rs – 16 decembrie)