MTI: Şedinţă solemnă a Academiei Ungare dedicată revoluţiei de la Timişoara

„Anumite cuvinte nelalocul lor au efect de distrugere”, atunci când unii oameni acuză o altă ţară de dictatură, deşi nu au trăit niciodată nici măcar într-un regim similar însă sunt convinşi că deţin „imaginea fantomă a dictaturii”, a declarat luni premierul ungar Viktor Orbán, la o reuniune solemnă intitulată „Timişoara 25 – 1989-2014”, organizată de Academia Ungară.

Referitor la evenimentele petrecute în urmă cu 25 de ani, la Timişoara, Viktor Orbán a spus: În 1989, la Timişoara s-a aprins lumina, a cărei strălucire a cuprins nu numai Transilvania, întreaga Românie şi Ungaria, ci şi întreaga Europă. „Un sfert de veac mai târziu însă, această lumină, care a strălucit în întunericul dictaturii de atunci, abia se mai vede pe ici-colo. (…) După 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, la Est de la noi mulţi nu vor să accepte că revoluţia a izbucnit de la o parohie reformată, în cadrul unei comunităţi maghiare, pentru a aduce libertate pentru maghiari, români, secui şi saşi, deopotrivă, a arătat Viktor Orbán. La această şedinţă solemnă, europarlamentarul László Tőkés a subliniat: Nu numai trecutul, dar şi prezentul şi viitorul maghiarilor din Ungaria şi din afara graniţelor sunt comune, deoarece „prin graniţe trasate artificial nu poate fi divizată nici naţiunea şi nici istoria”.

Evenimentele de la Timişoara constituie un moment comun al istoriei maghiarilor şi românilor, au aşezat unul lângă celălalt aceste două popoare şi au avut o influenaţă favorabilă asupra vieţii întregii naţiuni”, a subliniat Tőkés. „În urmă cu 25 de ani, s-a reuşit nu numai răsturnarea dominaţiei comunismului, dar şi eliberarea unor părţi a naţiunii care au trăit în minoritate, şi totodată a început procesul de unificare tranfrontalieră a naţiunii”, a declarat László Tőkés, care a mai adăugat: „Alegerile prezidenţiale din România, desfăşurate recent, au avut o influenţă puternică asupra populaţiei române care a devenit unită, s-a realizat poate cea mai puternică unire de după 1989, din care fac parte şi maghiarii din Transilvania. Această unitate naţională, solidaritatea româno-maghiară, ne promite speranţa că după patru ani şi în România va începe un nou capitol al schimbării regimului”.

La rândul său, peşedintele Academiei Ungare, László Lovász, a afirmat că evenimentele de la Timişoara au reprezentat un moment excepţional al istoriei, la fel ca revoluţia română care a urmat după aceste evenimente. „Timişoara este un simbol, a creat din dictatură o nouă lume. În urmă cu 25 de ani, în 16 decembrie 1989, la Timişoara, populaţia revoltată a vrut să împiedice evacuarea episcopului reformat László Tőkés. În zilele următoare, mişcările au cuprins şi alte regiuni ale ţării, ajungând la dimensiunea unei revoluţii şi ducând la răsturnarea dictaturii lui Nicolae Ceauşescu”, a amintit preşedintele academiei ungare.

MTI – 15 decembrie