Falscho Fish – „Peşte fals” – Reţeta Mătuşii Tamara

Falscho Fish este un fel de mâncare inventat de evreii transilvăneni, folosit pe post de aperitiv la cina de vineri seară (cina de Şabat) şi sâmbăta la prânz. Iniţial, reţeta avea ca ingredient principal peştele, dar cum în Ardeal nu se prea mănâncă peşte, gospodinele s-au „reprofilat” pe carne de pui.
Mătuşa mea – la sugestia bunicii – a venit cu o altă inovaţie, transformând aperitivul într-o supă foarte gustoasă.
Ingrediente:dana2
600 grame carne tocată din piept de pui
5 cartofi de mărime mijlocie
7 morcovi de mărime mijlocie
1 ţelină mare
2 rădăcini de pătrunjel
1 ceapă
1 ou
1 snop de frunze de ţelină şi pătrunjel
sare, piper (nu este nevoie de alte condimente, în nici un caz din cele artificiale!)
Într-o cratiţă se pun 2 litri de apă la fiert. Când apa fierbe, se pune cealaltă ceapă tăiată mărunt, care se fierbe aproximativ 10 minute. Se adaugă morcovii, pătrunjelul şi ţelina, tăiate rondele, şi se fierb circa 15 minute. Se sărează şi se piperează apa în care fierb legumele. Se poate pune la fiert împreună cu legumele şi un „şomoiog” de frunze de pătrunjel şi ţelină, legate împreună cu un fir de aţă albă.
Se amestecă pieptul de pui tocat cu o ceapă crudă tăiată mărunt, sarea şi piperul – după gust – şi oul. Se prepară perişoarele din acest amestec – atenţie, trebuie să umezim mâna când formăm perişoarele. Se pun în cratiţa în care fierb rădăcinoasele.
După alte circa 20 de minute se pun cartofii tăiaţi rondele şi se fierb până se înmoaie. Înainte de a stinge focul, se adaugă frunze proaspete de pătrunjel şi ţelină, tocate mărunt.
Poftă bună!
Tamara Solomon şi Daniela Sîrbu