China vrea să-şi extindă cooperarea economică cu ţările din sud-estul Europei

China intenţionează să-şi intensifice activitatea economică în estul şi sudul Europei, a declarat premierul chinez Li Keqiang, în timpul reuniunii de la Belgrad cu omologii lui din 16 ţări ale regiunii.  Interesul investitorilor chinezi se îndreaptă, în primul rând, spre căile ferate, spre construcţia de automobile şi de nave maritime. În acest context, Li Keqiang a atras atenţia asupra rezervelor valutare mari, care îi permit Chinei să fie „un partener serios şi de încredere”, transmite DW.
Prim-ministrul chinez a remarcat intensificarea schimburilor comerciale cu ţările din sudul şi estul Europei. El a spus că, în anul 2014, schimburile comerciale trebuie să depăşească 60 de miliarde de dolari. În plus, aproximativ 80% din proiectele convenite la reuniunea în formatul „16+1” din 2013 au fost realizate.Toate tranzacţiile vor fi efectuate în conformitate cu normele adoptate de către Uniunea Europeană, a subliniat premierul chinez. „China sprijină Uniunea Europeană, procesul de integrare europeană şi vrea un euro puternic”, a adăugat el.
La reuniunea de două zile de la Belgrad, au participat reprezentanţi din peste 200 de întreprinderi din China, cărora ţările europene le-au propus proiecte proprii de investiţii. Potrivit premierului chinez, o mare şansă de succes are, în special, proiectul de construire a unei linii ferate, cu o lungime de 350 de kilometri, care să lege Belgradul de Bucureşti. Li Keqiang intenţionează să semneze la Belgrad un acord prealabil cu Ungaria şi cu Serbia.
Printre ţările participante la acest summit au fost şi state membre UE, precum Bulgaria, România, Polonia, dar şi state ce nu fac parte din UE: Serbia, Bosnia-şi-Herţegovina. Pe lângă China, caută să-şi extindă influenţa în aceastră regiune şi Uniunea Europeană şi Rusia.

(www.rosbalt.ru – 17 decembrie)