2014. december 19

Az RMDSZ méltányolja a Kovászna és a Maros megyei prefektusok leváltását

Az RMDSZ méltányolja a kormánynak azt a döntését, hogy leváltotta a Kovászna és a Maros megyei prefektusokat, jelentette ki pénteken az MTI-nek Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. Mint hozzáfűzte, a két megye prefektusával kapcsolatban kifogásokat fogalmaztak meg, amit Victor Ponta miniszterelnöknek is tolmácsoltak, aki „elfogadva a szövetség érveit, leváltotta a prefektusokat”. A Hargita megyei magyar prefektus leváltása és alprefektussá való kinevezése azzal áll összefüggésben – magyarázta -, hogy az RMDSZ ellenzékbe vonult. Kovács Péter szerint az RMDSZ számára elfogadható ez a csere.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.19)

Klaus Iohannis megválasztott államfő az Oroszországgal való párbeszéd fenntartását szorgalmazta

Klaus Iohannis megválasztott államfő az Oroszországgal való párbeszéd fenntartásának fontosságáról beszélt. Másrészt, azt is elmondta, hogy az Oroszországgal szemben elrendelt gazdasági szankciókat fenn kell tartani mindaddig, amig Ukrajna függetlenségét veszély fenyegeti. Klaus Iohannis üdvözölte az Európai Parlamentben ezen a héten hozott döntést, mely értelmében több gyümölcsöt hozhat be Moldova Köztársaság vámmentesen az EU-ba. Az Orosz Föderáció által Moldova Köztársaság ellen elrendelt gazdasági tilalmat meghiúsitotta az európai állampolgárok szolidaritása, hangsúlyozta a megválasztott államfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Klaus Iohannis megválasztott államfő a Liberális Nők Szervezetének képvielőivel találkozott

Államelnöki mandátunmának átvétele előtt két nappal, Klaus Iohannis, Románia megválasztott elnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt vezetője elbúcsúzott a Liberális Nők Szervezetének képvielőitől és arra ösztönözte, hogy továbbra is folytassák munkájukat a párt megreformálása érdekében, hogy a PNL megfeleljen a román állampolgárok elvárásainak, amelyet a novemberi elnökválasztások után fogalmaztak meg. Klaus Iohannis azt követően találkozott a liberális női szervezettel, hogy a PNL élére Alina Gorghiut választották meg. Alina Gorgiu a liberálisok történelmében az első nő, aki betölti az elnöki tisztséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

A képviselők jóváhagyták a speciális épitkezésekre kirótt adó csökkentését

A képviselők pénteki ülésükön jóváhagyták a speciális épitkezésekre kirótt adó 1,5%-ról 1%-ra való csökkentését. Ezt a tipúsú adót az év kezdetén ültették hatályba. A speciális épitkezések kategóriájába sorolható, például, a vasúti peronok épitése-felújitása, rakodó helyek és aszfaltozott platformok épitése, amelyek nem tartoznak a speciális adózási körbe. A képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormány rendeletek kibocsátására a téli parlamenti vakáció alatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.19)

Rozalia Gănciulescu