Ministrul de externe, Péter Szijjártó, doreşte să clarifice, cum vor ajung gazele naturale ruseşti în Ungaria

Autorităţile ungare nu sunt îngrijorate de o eventuală reziliere a contractului încheiat cu Rusia pentru construirea a două noi reactoare la Centrala nucleară de la Paks, astfel că această chestiune nu trebuie abordată la Moscova, a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, postului de radio Kossuth, în contextul în care va efectua săptămâna viitoare o vizită în Rusia. Guvernul ungar nu are niciun motiv să presupună că acordurile încheiate pentru extinderea centralei  de la Paks nu vor fi respectate de vreuna din părţi. Răspunzând la o întrebare referitoare la faptul că, potrivit unor informaţii, Rusia trebuie să îşi amâne investiţiile energetice din cauza situaţiei economice dificile, Péter Szijjártó a declarat că acest subiect nu va fi abordat în cadrul discuţiilor pe care le va purta.

Angajamentele internaţionale asumate până în prezent de Compania pentru energie nucleară Rosatom, aflată sub controlul statului rus, au demonstrat că este un partener de încredere. După cum a precizat ministul ungar de externe, scopul exclusiv al vizitei sale la Moscova este de a discuta despre cooperarea energetică. În urma abandonării proiectului gazoductului South Stream de către Ruisa, se va crea o nouă situaţie atât pentru Ungaria, cât şi pentru întreaga regiune a Europei Centrale. Trebuie clarificat care va fi traseul gazului natural rusesc care urma să fie transportat prin gazoductul South Stream. Dacă va fi transportat de Rusia în Turcia, atunci poziţia acesteia din urmă de distribuitor energetic la nivel regional se va întări, astfel că Ungaria trebuie să se consulte şi cu Turcia, a mai spus Péter Szijjártó, adăugând că gazoductul South Stream a fost un proiect care a fost pregătit mai de mult, „dar, aşa cum ştim, nu va mai fi realizat”.

Referitor la sancţiuniile UE aplicate Rusiei, ministrul ungar de externe a subliniat că Ungaria este membră a Uniunii Europene, astfel că este normal că va lua în considerare totate deciziile adoptate de UE. „Aşa a fost şi în trecut, aşa va fi şi în viitor”, a arătat Péter Szijjártó. Despre situaţia economică a Rusiei, Péter Szijjártó a subliniat: Ungaria trebuie să pornească de la propriile sale interese, care sunt, în acelaşi timp, şi interese europene. Pentru Uniunea Europeană este bine, dacă va încheia cu Rusia, pe termen lung, un parteneriat de cooperare pragmatic, bazat pe respectul reciproc şi al dreptului internaţioanl. Desiguri, este nevoie să se încheie cât mai rapid posibil şi pe calea negocierilor conflictul din Ucraina, astfel încât toate părţile implicate să ţină cont de protocolul de la Minsk.

Trebuie observat – a mai spus Péter Szijjártó – că Rusia este pentru Ungaria cel de-al treilea partener economic, astfel că performanţele economiei ruseşti influenţează într-o mare măsură performanţele obţinute de economia Ungariei. Nu este în interesul nimănui ca economia rusească să intre în criză, respectiv ca ţara să fie instabilă. Referitor la vizita sa, care va fi întreprinsă vinerea viitoare în Ucraina, ministrul ungar de externe a menţionat că este interesul Ungariei ca ţara-vecină de la Est să fie o ţară puternică şi sustenabilă din punct de vedere politic şi economic.Iar, pentru atingerea acestui scop Ungaria manifestă disponibilitate pentru a acorda un ajutor. Conform înţelegerilor anterioare, este posibil ca la discuţiile ungaro-ucrainiene părţile să ajungă la un numitor comun asupra domeniilor concrete ale reformei administraţiei de stat şi locale, descentralizare sau armonizarea legislaţiei Ucrainei cu cea a UE.

MTI – 19 decembrie