În oraşul francez Dijon, un musulman a lovit cu maşina mai multe grupuri de pietoni

11 persoane au fost rănite, ieri, în oraşul francez Dijon, de un musulman care a lovit cu maşina mai multe grupuri de pietoni, în cinci părţi ale oraşului. Cu doar o zi în urmă, trei poliţişti fuseseră înjunghiaţi, într-un oraş din centrul ţării, de un alt musulman. Atacurile au avut loc în contextul în care autorităţile franceze sunt deja în alertă de teama unor posibile atentate comise de Statul Islamic.

În timpul atacurilor din Dijon, bărbatul care a fost arestat ulterior de poliţie a strigat „Allahu Akbar” , „Dumnezeu este cel mai mare”, invocaţie în limba arabă folosită în diferite situaţii de musulmani. Atacurile de la Dijon au avut loc la doar o zi după ce forţele de ordine au împuşcat mortal un bărbat care înjunghiase trei poliţişti în timp ce striga aceleaşi cuvinte în limba arabă. Potrivit Reuters, autorităţile franceze sunt în alertă pentru a preveni eventuale atentate ale jihadiştilor, după ce Statul Islamic le-a cerut adepţilor săi să lanseze atacuri în ţările care participă la campania aeriană împotriva acestei grupări.

Franţa face parte din coaliţie, iar avioanele sale de război au avut, deja, misiuni de luptă deasupra Irakului. Totodată, numeroşi cetăţeni francezi s-au alăturat Statului Islamic sau au încercat să facă acest lucru. France Info cita, săptămâna trecută, un raport prezentat de ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, potrivit căruia doar anul acesta aproximativ 1200 de francezi s-au decis să ia parte la jihad, o creştere cu 116% faţă de anul precedent. 400 dintre ei luptă deja alături de Statul Islamic sau de Frontul al-Nusra, care este aripa siriană a reţelei Al Qaida. Potrivit raportului, francezii care doresc să se alăture grupărilor jihadiste provin din toate categoriile sociale, atât din mediul urban cât şi din cel rural, iar aproximativ 20% sunt persoane care s-au convertit la Islam.