2014. december 23

Victor Ponta reményének adott hangot, hogy január 1-ig kihirdetik a költségvetést

A keddi kormányülésen Victor Ponta miniszterelnök reményének adott hangot, hogy a jövő évi költségvetést január 1-ig sikerül kihirdetni. Az állami költségvetést és a társadalombiztositási költégevetést úgy a szakbizottságokban, mint a parlament plénumán egyöntetűen megszavazták, hangsúlyozta a miniszterelnök. Az igy elfogadott dokumentumokat a liberálisok az alkotmánybiróságon megtámadták. Victor Ponta szerint a kontesztáció komoly következményekkel jár, mivel igy január 1-től nem ültethetőek gyakorlatba a már elfogadott intézkedések. „Ez esetben nem politikai vitáról van szó, hanem egyszerűen arról, amit az emberek tőlünk várnak”, fűzte hozzá a kormányfő. A keddi kormányülésen teritékre került Moldova Köztársaság helyzete is. Ilyen összefűggésben Victor Ponta a köztársasághoz intézett üzenetében megerősitette az Európa-barát moldáv kormány támogatását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.23)

Rovana Plumb a költségvetési törvény kontesztálásának visszavonosát kérte az ellenzéktől

Rovana Plumb munkaügyi miniszter a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnökeihez intézett felhivásában az állami költségvetés és a társadalombiztositási törvények kapcsán az alkotmánybirósághoz benyújtott ellenzéki észrevétel visszavonását kérte. Rovana Plumb kedden nyilt levelet intézett Alina Gorghiu és Vasile Blaga liberális vezetőkhöz, amelyben megjegyezte, hogy az emlitett kontesztáció miatt elhalasztódnak egyes, fontos szociális intézkedések gyakorlatba ültetése, mint például a béremelések vagy a minimálnyugdij 350 lejről 450 lejre való növelése. A munkaügyi miniszter a nyilt levélben felidézi, hogy „Románia parlamentje nagy szavazattöbbségel szavazta meg az emlitett két törvénytervezetet”. A két ellenzéki vezetőhöz intézett felhivásában Rovana Plumb dialógusra, de főleg a kontesztációval kapcsolatos döntésük átértékelésére szólitotta a két lidert”. Másrészt, a liberális Eugen Nicolăescu, a képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottságának alelnöke azt állitja, hogy semmi veszély nincs abban, ha az embereknek nem adják most meg az illető jogokat, mivel a kontesztáció célja, egy olyan törvény kihirdetésének a megakadályozása, amely a gyanakvások szerint alkotmányellenes. Mint hozzáfűzte, a dokumentumot azért kontesztálják, mert nem tartották tiszteletben a törvény benyújtásának határidejét, amely november 15-e volt, illetve amiatt, hogy a kormány nem dolgozott ki pénzügyi költségvetés-stratégiát. Az alkotmánybiróság december 29-én vizsgálja felül a PNL és a PDL (Demokrata Liberális Párt) parlamenti frakciói által benyújtott kontesztációt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.23)

A belügyminiszter maximális felelősség tanusitásra szólitotta a prefektusokat a téli ünnepek alatt

Gabriel Oprea belügyminiszter a prefektusokkal tartott keddi videokonferenciáján azt kérte, hogy az ünnepi időszakban feladataikat végezzék maximális felelősségérzéssel. A miniszter egyben közölte, hogy általános intézkedés-tervet hagyott jóvá erre az időszakra és kijelölték valamennyi belügyi struktúra prioritásait és felelősségét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.23)