În Olanda, dirijorul olandez Raymond Janssen colindă cu orchestra şi corul pe care le-a format numai din muzicieni şi artişti români

Facem un scurt popas în Olanda, acolo unde concertele „Ave Maria”, în perioada Crăciunului, sunt deja o tradiţie. De şapte ani, dirijorul olandez Raymond Janssen colindă împreună cu orchestra şi corul pe care le-a format numai din muzicieni şi artişti români de la Timişoara. În acest an participă în turneu şi două soliste de marcă ale Operei din Viena, ambele românce, soprana Elisabeta Marin şi mezzosoprana Aura Twarowska. Un reportaj de Claudia Marcu.

Reporter: Imaginaţi-vă o biserică amenajată ca o mică sală de concerte, sunteţi cu faţa spre orchestră, din spatele dumneavoastră se aude „O, ce veste minunată!”, vă întoarceţi şi vedeţi pe culoarul dintre scaune corul care vine spre scenă, cu lumânări aprinse. Nu ştiu să aleg acele cuvinte potrivite, ca să vă spun exact ce am simţit eu, pentru care un astfel de colind înseamnă ceva, aşa că i-am întrebat pe alţii, care l-au auzit pentru prima dată.

-: Este superb, nu ştiam la ce să mă aştept, dar vocile sunt minunate. Nu-mi pare rău că am venit. Mă întrebi ce cred, dar nu e vorba despre ce cred, ci despre ce simt, este extrem de emoţionant, voci superbe.

Reporter: Şi una dintre aceste voci aparţine sopranei Elisabeta Marin, pentru prima dată în această serie de concerte.

Elisabeta Marin: E un sentiment foarte plăcut să fii într-o biserică şi să cânţi. E mai multă căldură, e mai multă linişte, e mai multă… aşa o pace sufletească parcă. Sălile de concerte sunt şi ele frumoase, dar nu poţi compara o biserică cu o sală de concerte. Un An Nou cu bine, cu bucurie, cu sănătate şi un Crăciun fericit şi binecuvântat!

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie