Noul parlament de la Chişinău se va întruni în prima şedintă la 29 decembrie

Noul parlament de la Chişinău se va întruni în prima şedintă la 29 decembrie. Preşedintele Republicii Moldova a semnat, astăzi, un decret în acest sens, în urma consultărilor cu reprezentanţii celor cinci grupuri parlamentare.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu, e declarat că şeful statului a optat pentru data de 29 decembrie, în speranţa că, până atunci, partidele pro-europene, care în prezent poartă discuţii cu privire la crearea unei majorităţi parlamentare, vor reuşi să finalizeze negocierile.

Vlad Ţurcanu: Preşedintele speră că în această perioadă partidele vor definitiva negocierile, care să conducă la formarea unei majorităţi parlamentare. Preşedintele aşteaptă formarea unei coaliţii parlamentare, indiferent care va fi aceasta. În acelaşi timp, însă, cunoaşteţi poziţia şefului statului cu privire la importanţa continuării parcursului european, astfel încât preşedintele speră ca acea coaliţie creată să fie una pro-europeană.

Negocierile între cele trei partide proeuropene au loc cu uşile închise, astfel încât nu se cunosc prea multe lucruri despre modul în care decurg acestea. Presa de la Chişinău a scris că discuţiile între partidele proeuropene ar fi intrat în impas. Astăzi, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, şi cel al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, au dat, însă, asigurări că negocierile continuă şi că ei îşi doresc ca acordul de constituire a noii coaliţii de guvernare să fie semnat până la prima şedinţă a legislativului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie