Revoluția pe undele radio (VI)

23 decembrie 1989, sâmbătă

 

de Ágota Szentannai
de Ágota Szentannai

Noaptea de 22/23 decembrie a fost una fierbinte pentru radioul și Televiziunea publică. Se transmiteau anunțuri, se organiza apărarea instituțiilor cheie împotriva teroriștilor care trăgeau în populație și în soldați. Conform anunțurilor, armata a preluat treptat această misiune de apărare. Au început să circule informații despre averea familiei Ceaușescu și despre împrejurările în care aceștia încercau să fugă din țară. S-a vehiculat ideea potrivit căreia cineva a cerut ajutor militar de la armata sovietică. După câteva ore această știre fusese dezmințită, după ce de ambasada a precizat că are vorba doar de ajutor medical. Corneliu Mănescu a fost numit provizoriu conducător al țării. Au început arestările oficialităților și apropiaților lui Ceaușescu, iar spre seară, Ion Iiescu a anunțat că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost găsiți și areștați.

 

 

Radio România. Informații și apeluri adresate de Viorel Popescu și Ioan David din studio. În jurul orei 2:00.

Grup de revoluţionari la Radio pe 22 decembrie 1989 (Printre ei Ana Blandiana, Alexandru Arşinel, Paul Grigoriu)
Grup de revoluţionari la Radio pe 22 decembrie 1989 (Printre ei Ana Blandiana, Alexandru Arşinel, Paul Grigoriu)

”Viorel Popescu: Pentru toți cei care se află în apropierea turnului de radioemisie de la Tâncăbești… îi rugăm pe toți să contribuie la asigurarea pazei acestui important obiectiv, care a contribuit la realizarea transmisiei noastre de peste cincisprezece ore. Iată, stimați ascultători, de cincisprezece ore suntem în legătură directă cu dumneavoastră. Încercăm să vă ținem la curent, minut cu minut, cu tot ceea ce se întâmplă.”

Radio România. Informații și apeluri adresate de Viorel Popescu și Ioan David din studio. După ora 2:00.

„…Și o veste bună: zona din jurul Casei Radio se află sub controlul deplin al nostru și al forțelor armate. Putem să vă transmitem în liniște știrile pe care le primim mereu, în fiecare clipă, aici în studiourile centrale de Radio (…) Stimați ascultători, dragi locuitori ai capitalei, colegii de la Televiziune ne informează că din nou clădirea Televiziunii din Calea Dorobanți este atacată! Cetățeni ai capitalei, compatrioți apărați acest punct cheie, vital pentru legătura noastră cu țara. Îndreptați-vă cu toate forțele spre sediul Televiziunii! Apărați, de asemenea, Palatul Telefoanelor! Dragi cetățeni, este noaptea cea mai lungă! Nimeni nu are dreptul să doarmă acum!”

Radio România. Emisiune comună cu TVR. Informații prezentate de Victor Ionescu după ora 3.30.

Apelăm și la cetățenii satelor din jurul Bucureștilor, să formeze coloane și să se îndrepte spre capitală! Primim, de asemenea, informații îngrijorătoare din partea termocentralei CET-Sud din capitală.

 

Radio România. Apel adresat de Gabriela Neagu, între orele 11:00-13:00.

”Apel către toți cetățenii țării! Vă adresăm un apel insistent, să conlucrați cu Armata Română, cu forțele de ordine ale Ministerului de Interne! Nu le împiedicați activitatea! Ei s-au alăturat cauzei României libere! Nu-i mai dezarmați!”

Radio România. Apel adresat populației și armatei din Brașov de către Ștefan Naciu, înainte de ora 3:00

Radio Europa Liberă. Mesaj transmis de Șerban Orăscu, fără menționarea sursei, între orele 8:00-9:00.decembrie-1989-radio-romania1

„Suntem în măsură să anunțăm un număr de cont utilizat de Nicolae Ceaușescu și de familia Ceaușescu pentru toate operațiunile valutare pe care aceștia le-au făcut în << epoca lor de aur>>! Acest cont este 47 214 27-300-2. Contul este la Banca Română de Comerț Exterior, cu ramificații importante în străinătate și în Elveția. Toate persoanele competente care sunt capabile să identifice operațiuni financiare executate cu acest cont sau prin acest cont, sunt rugate să le stopeze de urgență. Este un cont folosit de familia Ceaușescu pentru operațiunile valutare.”

Vocea Americii. Primul buletin de știri prezentat de Șerban Deșliu și Valeriu Sela. Ora 20:00.

„Potrivit relatărilor din Elveția, se crede că Nicolae Ceaușescu ar fi depus în secret în băncile elvețiene aur și valută în valoare de 400 milioane de dolari.”

 

Radio România. Apel făcut de Valentin Hossu, în jurul orei 02:00.

„Vreau să vă comunic următoarele lucruri, în special în ceea ce privește apărarea bunurilor noastre naționale: Biblioteca Universitară arde și nu este destul o singură mașină de pompieri! Vă rugăm foarte mult, formațiile de pompieri să trimimită de urgență încă două-trei mașini pentru a stinge această mare valoare a culturii românești!”

Radio România. Emisiune comună cu TVR. Apel făcut de generalul Ștefan Gușă, după ora 05:35.

Sunt generalul – maior Gușă. Cetățeni ai României, noi, Armata și poporul suntem stăpâni pe situație aproape în întraga țară. Mai sunt cuiburi izolate de disperați care încearcă să ne distrugă ceea ce am cucerit. Nu au reușit și nu vor reuși. (…) Să restabilim liniștea! (…) Apărați valorile noastre naționale! Să acționăm pentru a asigura liniștea țării, suveranitatea și integritatea… teritorială a României. ”

Vocea Americii. Știre difuzată între orele 06:30-07:00.

„Relatări de la fața locului indică – în momentul transmiterii lor – că forțele anti-Ceaușescu dețin în prezent avantajul. Incendii au izbucnit la Palatul Prezidențial și la Clădirea CC al PCR. Conform unor relatări de presă, unitățile de Securitate de la aceste două obiective au fost încercuite și înfrânte după o scurtă înfruntare armată. Susținătorii înarmați ai lui Ceaușescu s-ar fi ascuns în pasajele subterane de sub cele două clădiri. ”

Radio România. Flux informațional comun cu TVR; George Marinescu, după orele 9:00.

Suntem informați că s-a luat legătura cu ambasada sovietică care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucît agenții străini și-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmați, cu scopul de a distruge tot ceea ce poporul român a cucerit.”

Radio România. Știri przentate de Gabriela Neagu și Anca Bărbulescu, orele 9:00.

„Suntem informați că prin intermediul ambasadei Uniunii Sovietice s-a cerut ajutorul armatei societice întrucât teroriștii au apelat la elicoptere, prin intervenționiști străini.

 

Radio România. Știre citită de Gheorghe Ghelmez, orele 13:00.

„Ambasada sovietică din București a negat într-o convorbire telefonică avută cu agenția spaniolă EFE , că ar oferi ajutor militar noilor autorități române. Un funcționar al ambasadei a precizat că s-a vorbit cu noul guvern din România numai despre asistența medicală sovietică – a relatat agenția spaniolă de presă.”

Vocea Americii. Buletin de știri, ora 14:00. Informație despre Regele Mihai.

 

 

Vocea Americii. Buletinul de știri prezentat de Șerban Deșliu și Valeriu Sela, ora 20:00.

„Comitetul Salvării Naționale a confirmat azi prezența în capitala României a unor elemente înarmate, în aparență siriene și libiene.”

Mai târziu, după ora 20:00:

Conducerea Libiei a dezmințit cu fermitate relatările potrivit cărora mercenari libieni se află în România pentru a sprijini forțele obediente lui Nicolae Ceaușescu.

 

Radio România. Emisiune comună cu TVR, anunț făcut de Petre Roman în jurul orelor 04:00.

„Din partea consiliului Frontului Salvării Naționale vă comunicăm că acum zece minute a fost arestat generalul Postelnicu și a fost arestat și generalul Dincă în sediul Comitetului Central. Ei sunt sub paza generalului Gușă, șeful Marelui Stat Major. Alături de generalul Gușă și alături de mișcarea noastră este fostul șef al Departamentului Securității Statului, generalul Iulian Vlad, care dă ordin turturor trupelor de Securitate să se alăture Armatei.”

Vocea Americii. Buletin de știri difuzată la ora 06:30.

”Relatări de presă arată că fostul ministru de externe, Corneliu Mănescu, este noul lider al țării. Se presupune că el va ocupa această funcție provizoriu, până când noul guvern va fi format.”

Radio România. Emisiune comună cu TVR. Disursul lui Ion Iliescu în care prezintă noul Minister al Apărării Naționale, difuzat în cursul serii.

„În calitate de ministru al Apărării Naționale a fost numit gen. Col. Nicolae Militaru, care este ajutat de cei doi prim-adnucți: Gușă – șeful Marelui Stat Major… generalul Gușă și generalul Stănculescu.

În fine, dragi tovarăși, vrem să vă informăm că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost arestați și se află sub pază militară. Sunt de asemenea arestați Ilie și Nicu Ceaușescu și alte slugi ale clanului Ceușescu: Dincă, Postelnicu, Bobu și alți cîțiva. Va veni momentul judecății drepte, severe, a poporului, a celor care s-au făcut vinovați de această tragedie națională.”