LE FIGARO: Un primar din regiunea Essone neagă că s-ar fi opus înhumării unui sugar de etnie romă

După mai mult de 24 de ore de tăcere şi controverse, primarul localităţii franceze Champlan dă explicaţii şi transferă vina asupra unui agent municipal. Christian Leclerc, edil de dreapta din localitatea din Essone, acuzat de unii aleşi şi de unele asociaţii că ar fi refuzat înhumarea unui sugar de etnie roma în cimitirul din comuna sa, a negat duminică faptele care îi sunt imputate.

Numită Maria Francesca, micuţa de două luni şi jumătate a decedat în noaptea de 25 spre 26 decembrie din cauza unei morţi subite, potrivit Asociaţiei de solidaritate din Essone cu familiile române şi rome (ASEFRR) care se ocupă de această familie. La solicitarea părinţilor, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes, unde este înregistrat decesul, a luat legătura cu municipalitatea pentru a obţine autorizaţia de înhumare a pruncului, în cimitirul din Champlan, localitatea de reşedinţă a familiei. Dar municipalitatea a refuzat. Primarul nu a dat „nici o explicaţie”, spunea sâmbătă pentru AFP Julien Guenzi, de la pompele funebre Lescarcelle din Corbeil. Şi totuşi, miercuri pentru Le Parisien, primarul îşi justificase poziţia, afirmând: „Avem puţine locuri disponibile (…) Este nevoie să gestionăm locurile de la caz la caz, după împrejurări şi dacă familia locuieşte aici. Concesiile se acordă la un preţ simbolic şi întreţinerea costă scump, aşa că prioritate au cei care îşi plătesc impozitele locale”. Primarul spune acum că afirmaţiile lui au fost interpretate greşit de cotidian.
Această afacere a suscitat emoţii puternice în rândul aleşilor şi responsabililor de asociaţii, unii vorbind de deschiderea unui proces judiciar. Premierul Manuel Valls a indicat, duminică, pe Twitter, că „refuzul înmormântării unui copil din motivul originii sale” ar reprezenta „o injurie adusă memoriei sale, o injurie la adresa a ceea ce este Franţa”.
Micuţa va fi în cele din urmă înhumată luni la Wissous, în apropiere de Champlan, primarul acestei localităţi, Richard Trinquier, invocând „preocupări omeneşti”.
Potrivit ASEFRR, părinţii fetiţei au fiecare în jur de 35 de ani. Aflaţi de cel puţin opt ani în Franţa, ei au doi băieţi de 5 şi respectiv 9 ani, şcolarizaţi în Champlan, iar mama a pierdut deja doi băieţi mici, în România. Familia locuieşte la periferia comunei, într-o mahala fără apă şi electricitate.

lefigaro.fr – 4 ianuarie